Nem jár mellékhatásokkal az úttörő rákkezelés

Hawthorne kutatócsoportja a sugárkezelés új változatát fejlesztette ki, amely remissziót ért el az egérkísérletekben. Az úttörő kezelés a hagyományos kemo- és sugárterápiák egyetlen mellékhatásával sem jár. A humán klinikai kísérletek a megfelelő források beszerzése után hamarosan megkezdődhet.

”A kutatók már az 1930-as évektől kísérleteztek a bór-neutron befogásán alapuló rákkezeléssel (BNCT-terápiával)” – nyilatkozta Hawthorne.

A daganatos sejtek a normális sejteknél gyorsabban nőnek, és e folyamat közben több anyagot szívnak fel, mint a normális sejtek. Hawthorne kutatócsoportja úgy használta ki ezt a tényt, hogy rávették a daganatos sejteket egy különlegesen kifejlesztett bórvegyület felszívására. Amikor ezeket a bórral átitatott sejteket neutronoknak tették ki, a bóratom szétszakadt, és szelektív módon szétszakította a daganatos sejteket, miközben a környező egészséges sejteket érintetlenül hagyta.

Hawthorne módszerét a bór fizikai jellemzői teszik lehetővé. A bór egyik speciális formája a neutron befogása esetén meghasad, és lítiumot, héliumot és energiát szabadít fel. A hélium- és lítiumatomok behatolnak a daganatos sejtekbe, és belülről pusztítják el azokat, a környező szövetek károsítása nélkül.

”A BNCT technikával számos daganattípus megcélozható és támadható” – magyarázta Hawthorne. A módszer kiválóan működött egerekben, és készen állunk arra, hogy nagyobb állatokkal, majd emberekkel is megkezdjük a klinikai kísérleteket.”