Nem figyelnek a vérnyomásukra a rendőrök

A rendőrök és tűzoltók 25 százalékánál találtak hipertenziót, de csak mintegy felük volt tisztában az állapotával. A kereskedelemben dolgozók 73 százaléka, a kiszolgáló iparágakban pedig 78 százaléka tudott a betegségéről. ”A rendőrök és tűzoltók aránytalanul sok stresszt élnek át, mivel döntéseiken sokszor életek múlnak” – magyarázta a kutatás vezetője. Evelyn P. Davila, az amerikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központok (CDC) munkatársa. Habár a munkával kapcsolatos stressz szintjét nem mérték fel, más kutatások kimutatták, hogy e két szakmában ez igen magas.

Az eredmények arra utalnak, hogy a véderőknél szolgálók vérnyomását jobban kellene ellenőrizni. Ebbe a kategóriába tartoznak még a biztonsági őrök is. ”Nekik jobban oda kellene figyelniük erre a problémára. Lehet, hogy nem hívták fel a figyelmüket arra, esetükben nagyobb a magas vérnyomás kockázata” – mondta Davila. Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 67 millióra becsülik a magas vérnyomásban szenvedők számát, akik közül több mint 50 százalék nem kezelteti rendesen betegségét.

A kutatók 1999 és 2004 közötti időszakból származó adatokat gyűjtöttek össze a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérő Kérdőív felhasználásával. 40 szakma eredményeit vizsgálták. A kikérdezést orvosi vizsgálat is kiegészítette. A védelmi erőknél alkalmazásban állók közül aki tudott magas a vérnyomásáról, 79 százalék szedett rá gyógyszert, ez volt a legkisebb arány az összes vizsgált szakma közül. A résztvevők mindegyikét figyelembe véve 90 százalékot számoltak ki. A gyógyszert szedő rendőrök és tűzoltók közül 48 százalék vérnyomását sikerült így rendezni, ami a teljes vizsgált populáció esetében 65 százalékon alakult. A kutatásról a Journal of Occupational and Environmental Medicine számolt be.

A betegség gyakoribb előfordulásának egyik magyarázata lehet, hogy a védelemben dolgozok nagyobb zajártalmat szenvednek el. A hosszan tartó zaj összefüggésbe hozható a magas vérnyomással. ”Stresszes helyzetben a mellékvese adrenalint választ ki. Ez a hormon vesz részt az üss vagy fuss reakció kialakításában” – mondta el Davila, aki jelenleg a Kalifornia Egyetemen dolgozik. ”A nagy zaj egyes kutatók szerint fokozza a stresszt, és így a vérnyomást is.”

Az eredmények fényében Davila és munkatársai javasolták, hogy a munkáltatók biztosítsanak egészségmegőrzéssel kapcsolatos programokat a munkahelyeken. ”Ha ezek a munkavállalók be is szedik a gyógyszereiket, vérnyomásukat akkor is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a normál értékeken belül marad-e.”