Nem befolyásolják a vastagbéldaganat kockázatát a B-vitamin kiegészítők

Az Egyesült Államokban a lakosság közel 35 százaléka szed rendszeresen B-vitamin tartalmú étrendkiegészítőket, és több millióan fogyasztanak folsavval dúsított gabonapelyheket naponta. Egyes szakértők szerint azonban félő, hogy a B-vitamin kiegészítők szedése esetleg megnöveli a rákmegelőző léziók kockázatát. Más kutatók ugyanakkor éppen az ellenkezőjét, állítólagos rákellenes hatását mutatták ki.

A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói Dr. Yiqing Song vezetésével a Women’s Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular tanulmány adatait használták fel kutatásukhoz. A vizsgálat egy kombinált B-vitamin készítményt hasonlított össze inaktív placebóval 5400 olyan nőben, akik a szív-érrendszeri megbetegedések magas kockázatának voltak kitéve. A B-vitamint szedő csoport tagjai nagy dózisú, 2,5 milligramm folsavat, 50 milligramm B6, és 1 milligramm B12-vitamint kaptak naponta. A kutatók ebben a csoportban arra az 1400 nőre összpontosítottak, akik endoszkópos vizsgálaton estek át a kilencéves utánkövetési időszakban. Az eredmények nem mutatták az étrendkiegészítő jelentős hatását a vastagbéldaganat kockázatára.

A kutatás eredményei részletesen a Journal of the National Cancer Institute októberi számában olvashatók.

A megnyugtató eredmények ellenére az Amerikai Rák Társaság a vitamintartalmú étrendkiegészítők helyett továbbra is inkább az életmódbeli változtatásokat javasolja inkább a rák megelőzése érdekében. A kutatások azt bizonyítják, hogy a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentésével, rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztással, testmozgással, az egészséges testsúly megőrzésével és 50 év felett kolorektális szűrővizsgálattal csökkenthető a vastag- és végbéldaganat kialakulásának kockázata.