Néhány nőnek nem kell többé alvadásgátlót szednie

A jelen ajánlások szerint a trombózis megelőzésére alvadásgátló szert, leggyakrabban kumarinszármazékot adnak, ám a kutatók meghatároztak olyan csoportokat, akiknél az újabb trombózis veszélye nagyon kicsi, így ők néhány hónap után abbahagyhatják a gyógyszerszedést.

Dr. Marc A. Rodger, az Ottawai Kardiológiai Kutatóintézet főmunkatársa és munkatársai több mint 600 olyan férfi és nő esetében vizsgáltak meg 69 potenciális rizikófaktort, akik az első vénás tromboembóliát követően abbahagyták az alvadásgátló kezelést. Négy rizikófaktort emeltek ki: a láb elszíneződése, pírja vagy duzzanata; magas D-dimer (trombózist jelző fehérje a vérben) szint; elhízás (testtömegindex 30 vagy afelett); illetve életkor (65 évesnél idősebb), és azt találták, hogy míg 0 vagy 1 rizikófaktor esetén az újabb trombózis kockázata 1,6%, 2 vagy több fennállásakor ez már 14,1%-ra emelkedik. Még rejtély számunkra, hogy a férfiaknál miért gyakoribb az újabb tromboembólia, ennek hormonális oka lehet. Az ismételt tromboembóliák 5-13 százaléka végződik halállal.

Mielőtt azonban az orvosok leállítanák a rizikó nélküli nőknél az alvadásgátló kezelést, további vizsgálatokra van szükség, melyet Dr. Rodger és munkatársai most terveznek, 3000 kanadai páciens és 40 központ bevonásával, az eredményekre három év múlva lehet számítani.

Dr. Clive Kearon, a hamiltoni McMaster Egyetem Michael G. DeGroote Orvosi Karának professzora írt szerkesztői kommentárt a cikkhez: „Örülhetnénk, ha azt javasolhatnánk, hogy a beteg hagyja abba a ‘vérhigító’ szedését, mert az fokozza a súlyos vérzés veszélyét. A jelen ajánlás az, hogy hosszútávon kell szedni, de sok páciens saját akaratából abbahagyja.” A kumarinszármazékok adagját nehézkes beállítani, rendszeres ellenőrzést, ráadásul külön diétát igényel, mivel a zöld leveles zöldségek, amelyek gazdagok K-vitaminban, befolyásolják a véralvadást.  Dr. Rodger szerint még a szélesebb körű vizsgálat eredményei előtt néhány orvos már javasolhatja a rizikófaktorokkal nem rendelkező nőknek a gyógyszer elhagyását.