Ne használja! Agyvérzést kaphat!

Összesen 4783, 17 klinikai vizsgálatban résztvevő COPD-s (krónikus obstruktív tüdőbetegség) beteg adatainak elemzése során kiderült, hogy  szemben a más módon kezeltekkel és a placebót kapottakkal, az antikolinerg szerekkel kezelt páceinseknél nemkívánatos kardiológiai mellékhatások jelentkeztek. „Sürgősen újra kell értékelnünk ezen inhalátorok kardiovaszkuláris biztonságát” – mondta el Sonal Singh, az észak-karolinai Wake Forest Egyetem Orvosi Karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A JAMA szeptember 24-i számában megjelent cikk szerint a halálozási kockázat az öt olyan klinikai vizsgálatban volt igazán szembeötlő, amelyek több, mint fél évig tartottak.

Az antikolinerg szerek a gyógyszerek azon csoportjába tartoznak, amelyek tágítják a hörgőrendszert, így megkönnyítik a légzést és oldják a hörgők görcseit. A két leggyakrabban felírt antikolinerg szer a tiotropium bromid, illetve az ipratropium bromid, ilyen készítményeket forgalmaz a Pfizer és a Boehringer Ingelheim is.

„Az ilyen inhalátort használó COPD-s betegeknél magas a súlyos kardiovaszkuláris szövődmények kockázata, pont a gyógyszer miatt” – nyilatkozta Singh, aki a brit Kelet-Angliai Egyetem kutatójával, Yoon Lake-kel jegyzi a tanulmányt. „Abszolútértékben az egy éven keresztül ilyen inhalátort használók között közel minden negyvenediknél lép fel a gyógyszerrel összefüggő szívhalál, és minden 174. beteg kap az inhalátorra visszavezethető okból szívinfarktust.”#img1#

A COPD a krónikus betegségek és a halálozás okai között a negyedik helyen van az Egyesült Államokban, és a Wake Forest Egyetem közleménye szerint 2020-ra az ötödik helyen fog állni a világ egészségügyi problémái között. A COPD-sek között a szívroham a vezető halálok.

A Pfizer napi egyszeri adagolású  gyógyszere a világ leggyakrabban rendelt és legszélesebb körben használt hosszútávú gyógymódja a COPD tüneteinek kezelésére. 2002-es engedélyezése óta több, mint nyolcmillió betegnek írták fel.

A Pfizer és a Boehringer Ingelheim élénken cáfolta az eredményeket, azzal érvelve, hogy a kutatásban hibák vannak, és olyan adatokat bocsátottak rendelkezésre, melyek szerint készítményeik teljesen biztonságosak. A Boehringer Ingelheim közelményében olvasható, hogy 30 szigorúan ellenőrzött klinikai vizsgálatot végeztek annak bizonyítására, hogy „a halálozás általában, illetve a szívbetegségek miatti halálozás kockázata a kezelt betegeknél nem emelkedett.”

„Mindkét cég fontosnak tartotta ezen adatok közzétételét, hogy az orvosok naprakészek és jólinformáltak legyenek a tiotropiummal kapcsolatban és így a legjobb döntést tudják meghozni a betegeik kezeléséről” – olvasható a közleményben.