Naponta egy alma a rák ellen

A vizsgálat során 592 vastagbélrákos beteg táplálkozását 765 egészségessel hasonlítottak össze. A vastagbélrákos betegek átlagosan 9,5 adag almát fogyasztottak el hetente, szemben az egészségesek 11 adagjával.

A kutatás eredményei szerint minél több almát fogyaszt valaki, a kockázat annál jobban csökken: azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak. A napi egy gyümölcs 35 százalékkal csökkentette a betegség valószínűségét, míg több alma esetén a kockázat felére zsugorodott. A kutatás más zöldség és gyümölcs illetve a vastagbélrák között nem mutatott ki kapcsolatot.

Az alma héja is értékes

Az alma védőhatása valószínűleg a benne található flavonoidokon keresztül érvényesül. Ezek az antioxidáns hatású vegyületek főként az alma héjában találhatók, és megvédik a szöveteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól, így például a daganatok kialakulásától és terjedésétől is. Az antioxidánsok ötször akkora koncentrációban vannak jelen az alma héjában, mint a húsában, így jobban járunk, ha csak megmossuk az almát, de nem hámozzuk meg.

A Rákkutatási Világalapítvány szerint azonban valamennyi daganat kockázata akár 30-40 százalékkal is csökkenthető egyszerű életmód-változtatások segítségével, mint például több zöldség és gyümölcs fogyasztásával, rendszeres testmozgással és az ideális testsúly megtartásával.