Napi 10 000 lépéssel megelőzhető a cukorbetegség

A Diabetes Care című folyóirat cikke is bizonyítja, hogy azok számára, akik nagyon keveset mozognak, ”már nagyon kis mértékű fizikai aktivitás is megéri a befektetett energiát” – mondta el Catrine Tudor-Locke, aki a lousianai Baton Rouge-ban, a Pennington Kutatóközpont munkatársaként tanulmányozza a séta és az egészség viszonyát. A napi javasolt sétamennyiség minimum 10 000 lépést irányoz elő. Tudor-Locke elmondása szerint 2000 lépés ad ki egy mérföldet (1,6 km).

Korábbi kérdőíves felmérésekből kiderült, hogy a több séta a cukorbetegség alacsonyabb kockázatát eredményezi. Kevesen tanulmányozták azonban eddig, hogy pontosan mennyi lépést kell megtenni ehhez egy nap, tette hozzá Amanda Fretts, az új jelentés szerzője, a Washington Egyetem kutatója. A séta lehetséges előnyeinek felmérése céljából Fretts és munkatársai több mint 1800 embert kértek meg arra, hogy egy héten át viseljenek lépésszámlálót a csípőjükön, hogy megtudják, mennyit gyalogolnak. Az alanyok az Amerikai Egyesült Államok azon részeiről (Arizona, Oklahoma, Észak és Dél-Dakota) származtak, ahol a legkevesebbet mozognak az emberek, és sok köztük a diabéteszes. A csoport negyede tartozott a nagyon keveset mozgók közé, akik 3500 lépésnél kevesebbet tettek meg egy nap, míg a társaság fele 7800 lépés alatt maradt naponta.

A kutatás kezdetén egyiküknél sem mutatták ki a cukorbetegséget, a nyomonkövetés 5 éve alatt azonban 243 esetben diagnosztizálták. A legkevésbé aktív csoport nagyjából 17 százaléka lett beteg, a többieknél ez az arány 12 százalékon alakult. Miután rögzítették az életkort, a dohányzást és más kockázati tényezőket, Fretts csapata kiszámolta, hogy a legtöbbet mozgók 29 százalékkal csökkentették a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

”Nem lepődtünk meg az eredményeken, mivel már mások is kimutatták, hogy már viszonylag kevés testedzéssel is csökkenthető a kockázat” – jegyezte meg Fretts. A felfedezés nem bizonyítja, hogy a séta súlyozottan felel az alacsonyabb kockázatért, de akad azért néhány magyarázata a jelenségnek. ”A fokozottabb testmozgással megelőzhető a túlsúly, ami igen meghatározó a betegség kialakulása szempontjából” – magyarázta a kutató. ”Hatással van a gyulladásos folyamatokra, a glükóz és más vegyületek szintjére, melyek szintén kedvezően hatnak a megelőzés érdekében.”