Nanotechnológiával kezelik a szívbetegeket

A Nature Nanotechnology című lapban megjelent tanulmány szerint az aranydrótok elektromosan vezetővé változtatják a szív szöveteit, így fejlesztik az élő foltokat a szíven. A szívgyógyászat régóta foglalkozik ezekkel a foltokkal. ”Ezen drótok nélkül, pusztán elektromos ingerléssel a sejtek csupán akkor dobognak, amikor stimulálják őket. A nanodrótok segítségével azonban a sejtek hatással lesznek egymásra akkor is, amikor a stimulálás már régen abbamaradt. Ez mutatja, hogy vezetővé váltak a szövetek.” – mondta el Daniel Kohane, a gyermekkórház szakembere.

A foltokat egy kis érlelés után telehintik a drótokkal ott, ahol az izomszövetek vastagabbak és jobban szervezettek. Az elektromos stimulálás után a sejtekben mérhetővé válik a feszültség, és kapcsolatba lépnek egymással a szomszédos területek.

Kohane szerint az eljárást az agy és a gerinc szöveteinél is alkalmazni lehetne. Azért készítik aranyból, mert vezető anyag, egyszerűen megmunkálható, sokat tudunk már róla, és a test könnyen befogadja. A drótok 30 nanométer vastagok és 2-3 mikron hosszúak, így szabad szemmel alig láthatóak.

Az eljárást eddig csak sejttenyészeteken tesztelték, most következnek az élő állatokkal történő kísérletek. Kohane szerint az aranyszálak elég hosszúak ahhoz, hogy megtartsák a sejteket, és az elektromos vezetés korlátjául szolgálhatnak. Ráadásul a kísérletek szerint alkalmazásukkor felszabadul a tropotin I nevű fehérje, amely az izmok kalciumellátásáért felelős, és a connexin-43 nevű anyag, amely hozzájárul a sejtek közti elektromos kapcsolat kialakításához, és feltehetőleg fontos szerepe van a szív felépítésében és működésének egyensúlyban tartásában.