Nagyobb eséllyel újul ki az emlőrák részleges melleltávolító műtétet után

Ez az arány egyharmadra nő nehezen diagnosztizálható, korai stádiumú daganat esetén. Angliában a mellrák miatti beavatkozások 58 százalékában végeznek emlőmegőrző operációt, ezért kiemelten fontos a páciensek tájékoztatása az esetleges további kockázatokról.

A London School of Hygiene szakértői a British Medical Journal folyóiratban közölték az 55 297 beteg bevonásával készített felmérés eredményeit. Valamennyien a mellrák-operáció valamelyik fajtáján estek át 2005 és 2008 között, s 16 éven felüliek voltak. Az orvosok följegyezték a tumor típusát, az érintettek korát, szociális és egészségügyi helyzetét, illetve a műtét utáni első három hónap fejleményeit.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a mellmegőrző műtét sugárterápiával kiegészítve éppen olyan hatékony, mint az emlőeltávolítás, főleg az előrehaladottabb daganatok esetén. Ugyanakkor a rosszindulatú sejtburjánzás nehezen felismerhető fázisában – amikor még nem alakult ki körülhatárolható csomó – fennáll a veszély, hogy a rákos kezdemény egy része a beavatkozás után is a testben marad. Ez további műtétet eredményez, ami érzelmi megrázkódtatással jár, de anyagi okokból is hátrányos mind a betegre, mind pedig az egészségügyre nézve.

A vizsgált személyek 82 százalékánál találtak kifejlett tumort, 12 százalékuknál rákmegelőző állapotot, hat százalékuknál pedig mindkettőt. Második operáció nagyobb arányban (29,5 százalék) fordult elő a daganat előtti stádiummal diagnosztizáltaknál, mint a körülhatárolható tumorral műtötteknél (18 százalék). Az újraműtöttek kétötödénél végül emlőeltávolítás történt. Az eredmények szerint az ismételt beavatkozás esélye kisebb az idősebbeknél és a rosszabb szociális helyzetűeknél.

Jerome Pereira professzor, a brit James Paget Egyetem szakértője úgy véli, a megismert adatok segíthetnek a nőknek a kezelési mód megválasztásában, az orvosoknak a műtétismétlés elkerülésében, továbbá ösztönzik a képalkotó diagnosztika pontosságának növelését. ”Nagyon fontos, hogy a páciensek megértsék az egyes műtéttípusok mellett és ellen szóló érveket. Az elsődleges szempont a mellrák visszatérésének megelőzése kell, hogy legyen” – tette hozzá Dr. Ramsey Cutress, a Southampton Egyetem sebésze.