Nagyobb eséllyel újul ki az emlőrák részleges melleltávolító műtétet után

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ez az arány egyharmadra nő nehezen diagnosztizálható, korai stádiumú daganat esetén. Angliában a mellrák miatti beavatkozások 58 százalékában végeznek emlőmegőrző operációt, ezért kiemelten fontos a páciensek tájékoztatása az esetleges további kockázatokról.

A London School of Hygiene szakértői a British Medical Journal folyóiratban közölték az 55 297 beteg bevonásával készített felmérés eredményeit. Valamennyien a mellrák-operáció valamelyik fajtáján estek át 2005 és 2008 között, s 16 éven felüliek voltak. Az orvosok följegyezték a tumor típusát, az érintettek korát, szociális és egészségügyi helyzetét, illetve a műtét utáni első három hónap fejleményeit.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a mellmegőrző műtét sugárterápiával kiegészítve éppen olyan hatékony, mint az emlőeltávolítás, főleg az előrehaladottabb daganatok esetén. Ugyanakkor a rosszindulatú sejtburjánzás nehezen felismerhető fázisában – amikor még nem alakult ki körülhatárolható csomó – fennáll a veszély, hogy a rákos kezdemény egy része a beavatkozás után is a testben marad. Ez további műtétet eredményez, ami érzelmi megrázkódtatással jár, de anyagi okokból is hátrányos mind a betegre, mind pedig az egészségügyre nézve.

A vizsgált személyek 82 százalékánál találtak kifejlett tumort, 12 százalékuknál rákmegelőző állapotot, hat százalékuknál pedig mindkettőt. Második operáció nagyobb arányban (29,5 százalék) fordult elő a daganat előtti stádiummal diagnosztizáltaknál, mint a körülhatárolható tumorral műtötteknél (18 százalék). Az újraműtöttek kétötödénél végül emlőeltávolítás történt. Az eredmények szerint az ismételt beavatkozás esélye kisebb az idősebbeknél és a rosszabb szociális helyzetűeknél.

Jerome Pereira professzor, a brit James Paget Egyetem szakértője úgy véli, a megismert adatok segíthetnek a nőknek a kezelési mód megválasztásában, az orvosoknak a műtétismétlés elkerülésében, továbbá ösztönzik a képalkotó diagnosztika pontosságának növelését. ”Nagyon fontos, hogy a páciensek megértsék az egyes műtéttípusok mellett és ellen szóló érveket. Az elsődleges szempont a mellrák visszatérésének megelőzése kell, hogy legyen” – tette hozzá Dr. Ramsey Cutress, a Southampton Egyetem sebésze.