Nagyobb eséllyel képez áttétet a mellrák a sűrűbb mellszövetű páciensek esetében

A kutatók szerint a mellrákra való fokozott hajlam ezeknek a nőknek az esetében a nagy mennyiségű kollagénnek köszönhető, ami egy szerkezeti- avagy struktúrfehérje.

”Sikerült bizonyítanunk, hogy a mellszövetben lévő nagymennyiségű kollagén növelheti annak az esélyét, hogy a már kifejlődött melldaganat áttétet képez és még invazívabbá válik” – nyilatkozta Dr. Gregory D. Longmore, a St.Louisban található Washington Egyetem onkológus professzora. ”Arra persze ez sem jelent magyarázatot, hogy a sűrűbb mellszövetű nők esetében miért alakul ki a betegség, de azt segíthet megérteni, hogy melyek azok a biológiai útvonalak, amelyek szerepet játszanak a daganatos betegségek terjedésében és agresszívá válásában.”

Az egérkísérletek során a tudósok rájöttek, hogy a daganatos sejtek felszínén megülő fehérje, a DDR2, a kollegénhez csatlakozva fejti ki hatását és ez segíti elő a tumorsejtek terjedését. ”Fogalmunk sem volt arról, hogy a DDR2 ilyesmire képes. A DDR2 pontos működését nem ismerjük és eddig fel sem merült a rákkutatások során, hogy tanulmányozni kellene, főként nem a mellrák esetében” – tette hozzá Longmore.