Nagyobb a stroke esélye elvált szülők fiú gyermekénél

Az International Journal of Stroke című lapban megjelent tanulmány szerint azok a felnőtt férfiak, akiknek szülei még 18 éves koruk előtt elváltak, háromszor nagyobb eséllyel vannak kitéve a stroke-nak, nőknél azonban nem jelentkezik ugyanez a különbség. A vizsgálatot vezető Esme Fuller-Thomson, a Toronto Egyetem munkatársa hozzátette, hogy az eredmények még megdöbbentőbbek annak fényében, hogy a kutatásból minden olyan egyént kizártak, akit bármiféle családi erőszak ért, vagy bármelyik szülője szenvedélybeteg lett volna.

Angela Dalton, akik szintén részt vett a tanulmány elkészítésében, úgy véli, a szülők válásának gyerekkorban történő átélése és a stroke közötti kapcsolat hátterében talán olyan tényezők állhatnak, mint a felelőtlenebb életmód vagy az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusz. Emellett a stresszel összefüggésbe hozható hormon, a kortizol szintjének megemelkedése is hozzájárulhat a stroke esélyének növekedéséhez. A szakember megjegyezte, hogy a stroke kockázatának növekedése abban az esetben is kimutatható volt, ha egyéb kockázati tényezőket, például az életkort, a rasszt, a jövedelmet, a képzettséget, vagy az életmódot is figyelembe vették.

Dr. Fuller-Thomson ugyanakkor arról számolt be, hogy az elvált szülők gyermekei nagyfokú stressznek vannak kitéve, melynek hatására ezeknek a fiúknak egy életre szólóan megváltozik a stresszhez való viszonyuk. A szakember szerint ennek fényében az egészségügyi dolgozóknak a jövőben a stroke kezelése során arra is ki kellene térniük, milyen családban nőtt fel az illető beteg.

A stroke és az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések a halálesetek tíz százalékát teszik ki, ezzel a stroke világszerte a második leggyakoribb halálok.