Nagyban befolyásolhatja a COPD betegek jövőjét a szívbetegségre való hajlam

Dr. Hwa Mu Lee és Nathan Wong, az egyetem Szívbetegség-megelőzési Programjának munkatársai rájöttek, hogy azok a COPD-ben szenvedő betegek, akik a Framingham Szívteszt 10 éves rizikóskáláján alacsony eredményt értek el, sokkal tovább éltek, mint azok a betegek, akik magas pontszámot, vagyis rossz eredményt értek el a teszten.

”Úgy tűnik, a szív és az érrendszer egészségi állapota rendkívül fontos tényező a COPD-ben szenvedő betegek prognózisának szempontjából” – írják a kutatók. ”Emiatt különösen fontos, hogy a szívbetegségek szűrését beillesszük a különböző tüdőbetegségek diagnosztikájának és kezelésének rutinjába. A tüdőtágulat és a bronchitis évente 64 millió beteget támad meg és a harmadik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban.”

”A szívbetegségek kiszűrése jelentősen javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők prognózisát” – tette hozzá Dr. Lee. ”Sajnos a tüdőgyógyászok sokszor nem tekintenek rizikófaktorként a szívbetegségekre, pedig mint láthatjuk, a két kórkép kapcsolata nyilvánvaló.”

Dr. Lee és Wong 6266, 40 év feletti amerikai COPD beteg állapotát kísérték figyelemmel. Velük párhuzamosan más szakértők a koleszterincsökkentő sztatinok COPD betegekre gyakorolt hatását is vizsgálják egy, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) által szponzorált kutatás keretein belül.

A kutatás részletes leírása a Chest című online tudományos szaklapban olvasható.