Nagy előrelépés a Myeloma Multiplex kezelésében!

A Celgene International Sàrl, a Celgene Corporation (NASDAQ: CELG) kizárólagos tulajdonában lévő leányvállalata tegnap bejelentette, hogy az Európai Bizottság (EC) engedélyezte a Pomalidomide CelgeneŸ(pomalidomid)-dexametazon kombináció alkalmazását a relabáló és rezisztens myeloma multiplex (rrMM) kezelésében olyan felnőtt betegek esetében, akik korábban legalább kétszer részesültek lenalidomid és bortezomib terápiában és az utolsó kezelésük során a betegségük progrediált. A Celgene tervezi a Pomalidomide Celgene bevezetését az EU-ban “IMNOVIDŸ” kereskedelmi néven, miután a kereskedelmi név megváltozatásáról a megfelelő módon értesítették az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA).

A myeloma multiplex a vér daganatos megbetegedéseinek az a típusa, ahol a plazmasejtek, az immunrendszer fontos alkotóelemei, amelyek a fertőzések elleni harcban részt vevő antitestek termeléséért felelősek, kontrollálatlanul burjánzanak, és a csontvelőben halmozódnak fel. Szinte az összes myeloma multiplexben szenvedő betegnél előfordulhat relapszus, vagyis a betegségük progrediálhat akár annak ellenére is, hogy megfelelően reagáltak a kezelésre.

“A myeloma multiplex-szel diagnosztizált legtöbb betegnél valamikor relapszus alakul ki, és már sok olyan beteget láttam, akik többféle kezeléssel szemben is rezisztenssé váltak. A hangsúly most az új hatóanyagok kifejlesztésén van, hogy kezelni lehessen az olyan betegeket is, akiknél már többféle terápiát kipróbáltak, és kifogytak a standard terápiás kezelési lehetőségekből,” jelentette ki Dr. Xavier Leleu (Hôpital Huriez, CHRU Lille, Franciaország). “A pomalidomid, az egyik ilyen új hatóanyag engedélyezése nagyszerű hír, és komoly előrelépés az európai betegek számára, akik egy új és hatékony kezelési alternatívát keresnek a betegségük menedzseléséhez.”

Alan Colowick, a Celgene európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) régiójának elnöke hozzáteszi: “Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a ritka betegségekben szenvedők számára találjunk olyan gyógyszereket, melyek megváltoztathatják az életüket. A mai jóváhagyással a Celgene azon kevés vállalat közé fog tartozni, amely a myeloma multiplex minden stádiumában tud megfelelő kezelést kínálni, a diagnózistól kezdve egészen addig a segítségig, amit a pomalidomid nyújt azoknak az előrehaladott myeloma multiplexben szenvedő betegeknek, akik már az összes egyéb kezelési lehetőséget kimerítették.”

Az EU döntése a MM-003 vizsgálat eredményein alapult, ami egy III. fázisú, multicenteres, randomizált (2:1), nyílt vizsgálat volt, 455 beteg bevonásával.1 Az eredmények szerint szignifikánsan nőtt a progressziómentes túlélési idő mediánértéke: a pomalidomiddal és kis dózisban dexametazonnal kezelt, rrMM-es betegeknél ez 15,7 hét volt (p<0,001), szemben a kizárólag nagy dózisban dexametazonnal kezeltek 8 hetével (p<0,001) (adatok lezárása: 2012. 09. 07.)1 A pomalidomiddal és kis dózisban dexametazonnal kezelt esetekben az átlagos teljes túlélési idő is szignifikánsan megnőtt a kizárólag nagy dózisban dexametazonnal kezeltekhez képest (a mediánt még nem érték el vs. 34 hét; p<0,001).1 A leggyakrabban előforduló, Grade 3 és 4 súlyosságú mellékhatások: neutropenia, thrombocytopenia, és fertőzések.1

A döntés a Humán Alkalmazásra Szánt Gyógyszerek Bizottságának (CHMP) 2013. májusi kedvező véleménye után született meg.

A pomalidomidot az Európai Unióban “IMNOVID” néven fogják forgalmazni, a helyi igényeknek megfelelően.

A legfontosabb biztonsági tudnivalók a Pomalyst (a Pomalidomid Celgene kereskedelmi neve az Egyesült Államokban) engedélyezett amerikai gyógyszer tájékoztatója alapján.

FIGYELMEZTETÉS: EMBRIONÁLIS-MAGZATI TOXICITÁS és VÉNÁS TROMBOEMBÓLIA

Embrionális-magzati toxicitás

 • A POMALYST ellenjavallt terhességben. A POMALYST egy thalidomid analóg szer. A thalidomid humán teratogén hatása ismert: súlyos születési rendellenességeket és embrionális-magzati elhalálozást okoz. Szülőképes nők esetében 2 negatív terhességi teszt után lehet megkezdeni a POMALYST-kezelést
 • A szülőképes nőknek a POMALYST-kezelés alatt, és az azt követő 4 hétben kétféle fogamzásgátlást is kell használniuk, vagy folyamatosan tartózkodniuk kell a heteroszexuális kapcsolatoktól

A POMALYST csak a POMALYST REMSTM elnevezésű korlátozott disztribúciós programon keresztül szerezhető be.

Venás tromboembólia

 • Mélyvénás trombózis (DVT) és tüdőembólia (PE) alakult ki a POMALYST-tal kezelt myeloma multiplexes betegeknél. A klinikai vizsgálat során profilaktikus trombózis elleni beavatkozásokat alkalmaztak. A beteg egyéni rizikófaktorait figyelembe véve alkalmazzon profilaktikus módszereket

ELLENJAVALLATOK: Terhesség

 • A POMALYST a magzat károsodását okozhatja, és ellenjavallt terhes nők esetében. Ha a gyógyszert a terhesség alatt alkalmazzák, vagy a beteg a gyógyszer szedése közben esik teherbe, a beteget tájékoztatni kell a magzatot fenyegető potenciális veszélyekről
 • A pomalidomid egy thalidomide-analóg, ami patkányokban és nyulakban is teratogén, ha az organogenezis idején alkalmazzák.

FIGYELMEZTETÉSEK ÉS ÓVINTÉZKEDÉSEK

Embrionális-magzati toxicitás

 • Szülőképes nők: A POMALYST szedése alatt és a terápia befejezését követő 4 hét során nem szabad teherbe esniük. Folyamatosan tartózkodniuk kell a heteroszexuális nemi kapcsolattól, vagy legalább kétféle, megbízható fogamzásgátlási módszert kell alkalmazniuk a POMALYST kezelés megkezdését megelőző 4 hét során, a terápia alatt, a kezelés megszakítása idején és a POMALYST-terápia befejezését követő 4 hét során. A kezelés megkezdése előtt 2 negatív terhességi tesztet kell produkálniuk
 • Férfiak: A pomalidomid kimutatható a gyógyszerrel kezelt betegek ondójában. A POMALYST-tal kezelt férfiaknak latex vagy szintetikus gumióvszert kell használniuk, ha szülőképes nőkkel létesítenek nemi kapcsolatot, a kezelés alatt, valamint a POMALYST-terápia befejezését követő 28 napban, még abban az esetben is, ha eredményes vazektómiát végeztek el rajtuk. A férfiak nem lehetnek spermadonorok
 • Véradás: A POMALYST-terápia alatt, valamint a terápia befejezését követő 1 hónapban a betegeknek nem szabad vért adniuk, mivel a vérrel olyan terhes nőt kezelhetnek, akinek a magzatára káros hatással lehet a POMALYST

POMALYST REMS program

Az embrionális és magzati veszélyek miatt a POMALYST a kockázatértékelő és mérséklő stratégiának (REMS) megfelelően csak a “POMALYST REMS” nevű korlátozott disztribúciós programon keresztül szerezhető be. Az orvosokat és gyógyszerészeket dokumentálni kell a programban; a betegeknek alá kell írniuk egy beleegyező nyilatkozatot, és eleget kell tenniük a követelményeknek. A POMALYST REMS programmal kapcsolatos további információkért keresse fel a [celgeneriskmanagement.com] weblapot, vagy hívja az 1-888-423-5436 telefonszámot.

Vénás tromboembólia: A POMALYST-kezelésben részesülő betegeknél súlyos mellékhatásként vénás tromboembólia alakult ki. A klinikai vizsgálat során minden betegnek profilaktikus vagy trombózis elleni kezelést kellett kapnia. A DVT vagy PE aránya 3% volt. Az egyes betegek egyéni rizikófaktorait figyelembe véve alkalmazzon antikoaguláns profilaxist.

Hematológiai toxicitás: A betegek 50 %-ánál számoltak be valamilyen súlyosságú neutropeniáról – ez volt a leggyakrabban előforduló Grade 3/4 súlyosságú mellékhatás; ezt az anémia, és a thrombocytopenia követte. Rendszeresen ellenőrizze a betegeket a hematológiai toxicitás szempontjából, különösen a neutropeniát: a kezelést első 8 hetében hetente, majd ezt követően havonta végezzen teljes vérsejtszámlálást. A kezelést folytatják, vagy módosítják, ha a klinikai és laboratóriumi leletek alapján kerül megállapításra a Grade 3 vagy 4 súlyosságú hematológiai toxicitás. A neutropenia és a thrombocytopenia kezelése érdekében javasolt a kezelés felfüggesztése és/vagy módosítása.

Gyógyszerallergiás reakciók: Azokat a betegeket, akiknél korábban súlyos gyógyszerallergiát figyeltek meg a thalidomiddal vagy a lenalidomiddal kapcsolatban, kizárták ebből a vizsgálatból, és náluk nagyobb lehet az esélye a gyógyszerallergiának.

 

Szédülés és zavartság: A betegek 18%-a tapasztalt szédülést, és 12%-uk számolt be zavartságról; a betegek 1%-a tapasztalt Grade 3/4 súlyosságú szédülést, és a betegek 3%-a tapasztalt Grade 3/4 súlyosságú zavartságot. Tájékoztassa a betegeket arról, hogy kerüljék az olyan helyzeteket, ahol a szédülés vagy zavartság gondot okozhat, és megfelelő orvosi útmutatás nélkül ne szedjenek olyan egyéb gyógyszereket, amelyek szédülést vagy zavartságot okozhatnak.

Neuropátia: A betegek 18%-a tapasztalt neuropátiát (körülbelül 9%-uk perifériás neuropátiát). Grade 3 vagy súlyosabb neuropátiás mellékhatásról nem számoltak be.

Másik elsődleges daganatos betegség veszélye: Akut myelogén leukémiás esetekről számoltak be olyan betegek esetében, akik a POMALYST-ot a myeloma multiplexen kívüli kutatási terápiaként kapták.

MELLÉKHATÁSOK

A 219 bevonásával végzett MM-002 klinikai vizsgálatban az összes beteg, akik vagy magában kapták a POMALYST-ot (n=107) vagy POMALYST + kis dózisú dexametazon (low-dose dex) (n=112) kombinációját kapták, legalább egy olyan mellékhatásról számolt be, ami kezelést igényelt.

 • A kizárólag POMALYST versus a POMALYST + kis dózisú dexametazon karra vonatkozó leggyakoribb mellékhatások (≥30%):  fáradtság és gyengeség (55%, 63%), neutropenia (52%, 47%), anémia (38%, 39%), székrekedés (36%, 35%), émelygés (36%,22%), hasmenés (34%, 33%), dyspnoe (34%, 45%), felső légúti fertőzés (32%, 25%), hátfájás (32%, 30%), és láz (19%, 30%)
 • A kizárólag POMALYST-tal kezelt betegek 90%-ánál, és a POMALYST + low-dose dex kombinációt kapott betegek 88%-ánál alakult ki legalább egy, kezelést igénylő NCI CTC Grade 3 vagy 4 súlyosságú mellékhatás
 • A kizárólag POMALYST-tal kezeltek versus a POMALYST + kis dózisú dexametazonnal kezeltek között a leggyakoribb Grade 3/4 súlyosságú mellékhatások (≥15%): neutropenia (47%, 38%), anémia (22%, 21%), thrombocytopenia (22%, 19%), és tüdőgyulladás (16%, 23%). A neutropenián és thrombocytopenián kívüli más, Grade 3 vagy 4 súlyosságú mellékhatások esetében függessze fel a kezelést, és kezdje újra 1 mg-mal alacsonyabb dózissal, mint az a korábbi dózis, ahol a mellékhatás az orvos megítélése szerint legfeljebb Grade 2 súlyosságú volt
 • A POMALYST-tal kezelt betegek 67%-ánál, és a POMALYST + low-dose dex-szel kezelt betegek 62%-ánál alakult ki legalább egy, kezelést igénylő súlyos mellékhatás
 • A kizárólag POMALYST-tal kezeltek versus a POMALYST + kis dózisú dexametazonnal kezeltek között a leggyakoribb mellékhatások (≥5%): tüdőgyulladás (14%, 19%), veseelégtelenség (8%, 6%), dyspnoe (5%, 6%), szepszis (6%, 3%), láz (3%, 5%) dehidratáció (5%, 3%), hypercalcemia (5%, 2%), húgyúti fertőzés (0%, 5%), és febrilis neutropenia (5%, 1%)

GYÓGYSZERKÖLCSÖNHATÁSOK

Hivatalos gyógyszer-kölcsönhatási vizsgálatokat nem végeztek a POMALYST-tal. A pomalidomid elsősorban a CYP1A2 és CYP3A enzimen keresztül metabolizálódik. A pomalidomid P-glikoprotein (P-gp) szubsztrát is. Ezért kerülni kell a POMALYST együttes adagolása olyan gyógyszerekkel, amelyek a CYP1A2 és CYP3A enzimek, vagy a P-gp erős inhibitorai vagy induktorai. A dohányzás a CYP1A2 indukcióján keresztül csökkenti a pomalidomid expozícióját. A betegek figyelmeztetni kell arra, hogy a dohányzás csökkenti a pomalidomid hatékonyságát.

ALKALMAZÁS EGYES NÉPCSOPORTOK ESETÉBEN

Terhesség: Ha a terhesség a kezelés alatt alakul ki, azonnal szüntesse meg a gyógyszer adagolását, majd további vizsgálatra és tanácsadásra utalja a beteget a reproduktív toxicitással foglalkozó szülészeti/nőgyógyászati vizsgálatra.  A POMALYST-tal kapcsolatos esetleges magzati érintettséget a MedWatch programon keresztül jelentse a FDA-nak a 1-800-332-1088 telefonszámon, valamint a Celgene Corporationnak a 1-888-423-5436 telefonszámon.

Szoptató anyák: Jelenleg nem ismert, hogy a pomalidomid kiválasztódik-e az anyatejbe. A pomalidomid kiválasztódott a tejelő patkányok tejébe. Mivel sok gyógyszer az emberi anyatejen keresztül is kiválasztódik, és mivel az anyatejjel táplált csecsemőknél mellékhatások lehetségesek a POMALYST hatására, annak alapján, hogy a gyógyszer mennyire fontos az anya számára, el kell dönteni, a szoptatást vagy a gyógyszer adagolását kell-e felfüggeszteni.

Használata gyermekeknél: A POMALYST biztonságosságát és hatékonyságát 18 év alattiaknál még nem állapították meg.

Használata időseknél: Életkor szerint nem szükséges a POMALYST adagját változtatni.  65 éves, vagy idősebb betegeknek nagyobb az esélye a tüdőgyulladás kialakulásának, mint a 65 éves, vagy fiatalabb betegeknél.

Vese- és májelégtelenség: A pomalidomid anyagcseréje a májban történik. A pomalidomid és metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki. A vese- és májműködés zavarának hatását a pomalidomid biztonságosságára, hatékonyságára és farmakokinetikájára eddig nem vizsgálták. Lehetőleg ne alkalmazza a POMALYST-ot azoknál a betegeknél, ahol a szérum kreatinin értéke meghaladja a 265 µmol/l-t. Lehetőleg ne alkalmazza a POMALYST-ot azoknál a betegeknél, ahol a szérum bilirubin értéke meghaladja a 34 µmol/l-t és az AST/ALT értéke pedig a normál felső értékének a háromszorosát.

Kérjük, tekintse át a teljes amerikai kezelőorvosi tájékoztatót, beleértve a kiemelt FIGYELMEZTETÉSEKET, az ELLENJAVALLATOKAT, a FIGYELMEZTETÉSEKET és ÓVINTÉZKEDÉSEKET, és a MELLÉKHATÁSOKAT is.

Myeloma multiplex

A myeloma multiplex (MM) a vér daganatos megbetegedéseinek az a típusa, ahol a plazmasejtek, az immunrendszer fontos alkotóelemei, amelyek a fertőzések elleni harcban részt vevő antitestek termeléséért felelősek, kontrollálatlanul burjánzanak, és a csontvelőben halmozódnak fel.2 A MM továbbra is gyógyíthatatlan, bár a kezelésben bekövetkezett előrelépések eredményeként a korábban tapasztaltaknál nagyobb arányú a remisszió, és a túlélési idő is megnőtt2. Szinte minden myeloma multiplexben szenvedő betegnél előfordulhat relapszus, vagyis a betegségük progrediálhat még abban az esetben is, ha megfelelően reagáltak a kezelésre.2,3

A pomalidomid

A pomalidomid egy szájon át adagolható immunmoduláns szer (IMiDŸ), melynek multimodális hatásmechanizmusa három fő hatással rendelkezik: közvetlen antimyeloma aktivitás, stromalis gátló hatás és immunmoduláns hatás. A Pomalidomide Celgene és dexametazon kombinációját az EU jóváhagyta az olyan relabáló és rezisztens myeloma multiplexben szenvedő betegek gyógykezelésé, akik korábban már legalább kétszer részesültek kezelésben lenalidomiddal és bortezomibbal, és az utolsó kezelésen a betegségük progrediált.

Az EC Európai Unióra vonatkozó döntésén túl a pomalidomidet az Egyesült Államokban is engedélyezték POMALYSTŸ kereskedelmi néven, és más országokban is vizsgálják.

A Celgene

A Celgene International Sàrl székhelye Svájcban, Neuchâtel kantonban, Boudry-ban található; a cég a Celgene Corporation kizárólagos tulajdonában lévő leányvállalata és nemzetközi központja. A Celgene Corporation, melynek székhelye Summit-ban, New Yersey-ben található, egy integrált, globális gyógyszerészeti vállalat, mely elsősorban onkológiai és gyulladásos betegségek gén- és fehérjeszabályozáson alapuló innovatív kezelési módszereinek kutatásával, fejlesztésével és kereskedelmével foglalkozik. További információért keresse fel a vállalat weboldalát: www.celgene.com.