Művér őssejtekből

A nagy áttörés az Edinburgh és a Bristol Egyetem kutatóihoz fűződik, akik a világon először állítottak elő csontvelőből nyert őssejtek segítségével többmilliárdnyi vörösvérsejtet. Sajnos, hiába tűnik soknak ez a szám, egy átlagos transzfúzióhoz – amely 2,5 milliárd vörösvérsejtet tartalmaz – még ez sem elegendő. Ám a kutatók elméletileg hamarosan arra is képesek lesznek, hogy a néhány napos emberi embriókból nyert őssejtek segítségével olyan mennyiségű vért állítsanak elő, amely akár egész Anglia vérellátását biztosítaná.

Az Edinburgh Egyetem professzora, Marc Turner szerint két-három éven belül eljön az idő, amikor egészséges önként jelentkezőkbe fecskendezhet egy teáskanálnyi mesterséges vért. Ezután további klinikai tesztelések következnének, és egy évtizeden belül akár meg is kezdődhetne a mesterséges vér rutinszerű alkalmazása. Húsz éven belül már arra a szintre juthat a tudomány, hogy évi egymillió liter mesterséges vért tudnak majd előállítani, ami az ország teljes igényét lefedné.

Turner professzor úgy véli, célszerű lenne a mesterséges vért 0 negatív vércsoportúvá készíteni, mivel ez a fajta vér a lakosság 98 százalékának adható lenne. A vérgyártáshoz olyan embriókat használnának, amelyek mesterséges megtermékenyítésből maradtak meg, és kutatási célokra adományoztak.