Műtéti megoldás cukorbetegségre?

Dr. Mahdu Rangraj és Dr. Leonard Maffucci (Sound Shore Egészségügyi Központ-New York) végezték az egyedülálló műtétet, a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő Rocco Tursón.

Mr. Turso hat éve küzdött a betegséggel, egyfolytában gyógyszerekre és inzulin-injekciókra szorult. Ennek ellenére állapota folyamatosan romlott: „A látásom is egyre rosszabb lett, emellett a lábkörmeim is kezdtek elszíneződni” – nyilatkozta Mr. Turso.

A műtét során az orvosok Mr. Turso vékonybelének bemeneti részéből eltávolítottak egy darabot, majd a szöveteket újra összevarrták. Az eljárás lényege, hogy az elfogyasztott táplálék ne kerülhessen kapcsolatba a vékonybél kezdeti szakaszával. „A vékonybélben választódik ki a vércukorszintért felelős hormonok egy része” – nyilatkozta Dr. Rangraj.

A műtét után a 62 éves Mr. Turso élete gyökeresen megváltozott: vércukorszintje normalizálódott és saját bevallása szerint életerősebb, mint valaha: „Remek érzés, olyan mintha visszakaptam volna a saját életemet. Azt és akkor csinálok most, amit akarok, és ez fantasztikus” – nyilatkozta a férfi.

Jelenleg a Sound Shore az egyetlen intézet az Egyesült Államokban, amely ezt a beavatkozást végzi, de az orvosok remélik, hamarosan világszerte elterjedhet ez az egyedülálló eljárás.