Mutáns bélbaktériummal a vastagbélrák ellen

A Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában bemutatott vizsgálat szerint kísérleti egerek vastagbelében a speciális baktérium keltette abnormális gyulladás csökkentette a daganatelőtti növedékeket, és megfordította a súlyos daganatos elváltozások okozta kórfolyamatot. Mansour Mohamadzadeh professzor és munkatársai elsőként mutatták ki, hogy bakteriális ágensek sikeresen bevethetőek a vastagbélrák gyógyításában.

Évek óta ismert, hogy a vastagbélben kialakult, nem szabályozott gyulladás számos betegség, például a vastagbélrák és a gyulladásos bélbetegségek kórkép kockázatát is fokozza. Jelen munka során a kutatók arra fókuszáltak, hogy miként lehetne az immunrendszert felhasználni a káros gyulladás korlátozásában. A felfedezés nem csupán a vastagbélrák, hanem az autoimmun alapú kórképek (Sjögren-szindróma, 1-es típusú cukorbetegség) kezelésében nyithatnak új lehetőségeket.

A gyulladás hasznos a kórokozók elleni harcban, azonban néha (például stresszhelyzetben) az immunrendszer túlreagál, és a gyulladásos kaszkád túlzott aktivitása következtében akár az immunrendszer a saját szövetek ellen fordul (autimmun reakció), vagy túlérzékenység alakul ki (allergia). Mohamadzadeh professzor módosított Lactobacillus acidophilus segítségével billentette vissza a gyulladás szintjét. A kórokozó előállítása olcsó, és (legalábbis egerekben) statisztikailag jelentős mértékben csökkentette vastagbél bélpolipjainak és rákos elváltozásainak számát.