Munkahelyi ártalmak, amik növelik a mellrák kockázatát

Az 1169, ötven és hetvenöt év közötti nő egészségügyi adatainak elemzését France Labreche, a montreali Országos Közegészségügyi Intézet kutatója vezette. Az alanyok közel felében 1996-1997-ben emlőrákot diagnosztizáltak, miután átestek a változókoron. A többi 613 nőben ugyanebben az időszakban más típusú rákbetegségeket mutattak ki, ők összehasonlítási alapként szolgáltak.

A vegyészekből és ipari higiéniai szakértőkből álló kutatócsoport azt vizsgálta, a megadott körülbelül 300 különböző anyag milyen mértékű behatása érte a nőket dolgozó éveikben. Miután kiszűrték az emlőrák egyéb ismert okait, a kutatók erős összefüggést fedeztek fel a magasabb kockázati arány és több gyakori szintetikus anyag között, amelyek a textilgyárakban és más ipari környezetekben fordulnak elő.

A nem emlőrákos csoporthoz hasonlítva a kockázat 36 éves kor előtt tetőzött, amikor az emlőszövet még aktív sejtjei vélhetően sokkal érzékenyebbek a káros vegyi anyagokra. Azokban a nőkben, akik foglalkozásukból eredően ki voltak téve az akrilszálaknak, hétszer nagyobb az emlőrák kockázata, nejlonszál esetén pedig a kockázat közel kétszeresére emelkedik.

Az emlőrákos páciensek közül azokban, akiknek daganata jól reagált az ösztrogén kezelésre, a progeszteron kezelésre azonban nem, több mint kétszer akkora valószínűséggel alakul ki emlőrák minden tíz évben, amíg ki vannak téve a monoaromás szénhidrogének (a nyersolaj egyik mellékterméke) illetve az akril- és a műselyemszálak behatásának.

Az ösztrogén és a progeszteron természetesen előforduló hormonok, melyeket az emlőrák kezelésében alkalmaznak.

36 éves kor előtt a kőolajszármazékokban található másik szénhidrogén-osztály behatása háromszorosára növeli a kockázatot azokban a nőkben, akik daganata mindkét típusú hormonkezelésre reagált.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy az eredmények nem véglegesek, de alátámasztják azt az elméletet, hogy az emlőszövet érzékenyebb a kémiai méreganyagokra 40 éves életkor alatt. A kutatók az emlőrák növekvő arányát is megemlítik a gazdag országokban, ami a korábbi és jobb diagnózisnak is betudható, csakúgy, mint az alkoholfogyasztás növekvő arányának.

A tanulmány a brit Occupational and Environmental Medicine folyóiratban jelenik meg.