Múmiákon is kimutattak szívbetegséget

Az egész testet átfogó CT-vizsgálat szerint esete nem volt egyedi. A kutatás során megvizsgált 45 múmiából 43-on kimutatható volt az atherosclerosis, amely vérlemezkéknek az erekben történő felhalmozódása miatt alakul ki. Ebből a szakemberek arra következtettek, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem egy modern kori betegségről van szó. Az eredményeket az Amerikai Szívgyógyász Társaság New Oerlans-i konferenciáján ismertették.

”Mivel a koszorúér-megbetegedések száma leginkább a fejlett országokban növekszik, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a modern kor életformája tehető érte felelőssé.” – mondta el Dr. Gregory S. Thomas, a Kaliforniai Egyetem Szívgyógyászati Tanszékének klinikai professzora. – ”Ezek az új adatok azonban azt bizonyítják, hogy nem nagyon különbözünk az őseinktől.” Thomas szerint a genetikai jellemzők nagyobb szerepet játszanak a betegség kialakulásában, mint azt korábban feltételezték.

A legtöbb múmia esetben az olyan nagy artériáknál fedezték fel a bajt, mint amilyen a hasi főütőér, azonban néhány esetben a kisebb erekben is megtalálható volt. A vizsgált holttestek 7 százalékánál koncentrálódott a szív körüli erekre, amely szívinfarktushoz vetethet, és 14 százalékánál záródtak el az agy körüli erek, ami agyvérzést okoz.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a múmiák vizsgálatával nem tudják egyértelműen megállapítani, mi okozta a halálukat, az azonban egyértelmű, hogy az ősi egyiptomiak számára nem voltak ismeretlenek a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging című lap áprilisi számában jelenik meg.