MRI vizsgálat szívimplantátumokkal élő betegeken

A Mágneses Rezonancia Vizsgálat (MRI) egy rendkívül fontos diagnosztikai teszt, amelyet azonban eddig az orvosok nem alkalmazhattak a hirtelen szívhalál megelőzése érdekében beépített szívritmus-szabályozókkal és defibrillátorokkal élő betegek esetében.

”Ez a mostani az első jelentős kutatás a témában, amelynek során a szívimplantátumokkal élő betegek MRI alkalmazási lehetőségeit vizsgáltuk meg – nyilatkozta a kutatás vezetője, Saman Nazarian, a Johns Hopkins kardiológiai elektrofiziológusa – Az általunk lefektetett irányelvek segítségével sokkal több beteget vizsgálhatunk meg MRI-vel, ami rendkívül fontos a daganatos és más betegségek diagnosztizálásában. Az MRI a komputer tomográfnál sokkal hatékonyabb diagnosztikai eszköz, különösen az agyi és gerincvelői vizsgálatok esetében.”

A Johns Hopkinsban eddig 700, elektromos implantátummal élő betegen végeztek biztonságos mágneses rezonancia vizsgálatokat. A kutatásban összesen 438 beteg vett részt, akiken 555 MR vizsgálatot végeztek el a kutatók. A vizsgálatok 94 százalékát a Johns Hopkinsban, a maradékot az izraeli Rambam Egészségügyi Központban végezték el. Az eredmények világosan megmutatták, hogy kis elővigyázatossággal a pacemakerrel és defibrillátorral élő betegeken is lehet MR vizsgálatokat végezni, mindenféle káros mellékhatás nélkül.

Három beteg esetében (1,5 százalék) a beültetett implantátum az MRI hatására újraindult és visszaállította az eredeti gyári beállításokat, ez azonban nem okozott maradandó károsodást az elkövetkezendő 15-66 hétben. A Johns Hopkins kardiológiai elektrofiziológusa és bioegészségügyi mérnöke, Henry Halperin 15 éve foglalkozik az MRI biztonságossá tételével. A most kidolgozott biztonsági protokollt nemsokára a világ összes egészségügyi intézményében alkalmazzák majd.

”Az újabb, 1998 után készült pacemakerek és a 2000 után forgalomba hozott defibrillátor implantátumok fel vannak szerelve elektromágneses zavar elleni védelemmel – nyilatkozta Halperin – A vizsgálatok idejére új biztonsági programot építünk be az implantátumba és folyamatos megfigyelés alatt tartjuk a beteg vérnyomását, szívének elektromos aktivitásait és oxigén szaturációját. Az MRI után ismét újraprogramozzuk az eszközt és leellenőrizzük, hogy minden rendben van-e.”

”Összességében kijelenthető, hogy körültekintő eljárással és megfigyeléssel biztonságosan alkalmazhatjuk az MRI-t az elektromos implantátumokkal élő betegek esetében is.” – nyilatkozta Nazarian.