MOZGÁS = ABLAK A VILÁGRA

Az Ünnepi Könyvhetet megelőző hónapban összesen 255 új könyv jelent meg magyar szerzőktől, melyek közel 40 százaléka gyermekkönyv volt. E kötetek között vannak egészen különleges és egyedi könyvek is, mint például a Móra Könyvkiadó és a Bethesda Gyermekkórház legújabb közös könyve, a MocorGO.

 

A kötet, méltóan a Bethesda „könyves hagyományaihoz” ismét több mint egyszerű olvasnivaló. A három szerző, Németh Zsófia mozgásfejlesztő, alapozó terapeuta, Sipos Zsanett gyógytornász és Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, neuropszichológus tollából prevenciós jellegű, 0–12 évesek mozgásfejlődéséről és fejlesztésről szóló átfogó kézikönyv született, MocorGO – Hogyan segítsük gyermekünk pszichomotoros fejlődését játékosan? címmel.

 

Bár már több hasonló kiadvány is napvilágot látott, nem található közöttük olyan, amely 0–12 éves kor közötti életkorra vonatkozna. Az adott korra jellemző természetes fejlődési lépések ismertetése mellett felsorolja a figyelmeztető jeleket is, tanácsokat ad, és konkrét segítséget nyújt abban, hogyan válhat a mozgásfejlesztés az otthoni mindennapok gyakorlatává.

 

A szerzők kitérnek az ajánlott sportokra, az iskolaérettség feltételeire, az otthon végzendő feladatok eredményességi kritériumaira, és felsorolják nem csak a különböző mozgásterápiákat, hanem az otthoni gyakorláshoz használható eszközöket is. A könyvben QR-kóddal elérhető videók is találhatóak, a mellékletében pedig mondókák és motivációs mesék. Mindezt színes fotókkal, gyermekrajzokkal és vicces szörnyfigurákkal díszítve, hogy a gyermekeknek is kedve legyen kézbe venni.

 

„Az ellátórendszer is folyamatosan fejlődik, komplexebben vizsgáljuk a gyermekek pszichomotoros fejlődését és azt, hogy a mozgásfejlődésben megjelenő eltérések milyen problémákat, képesség-, és részképességzavarokat okozhatnak a későbbiek során – ezért is növekszik ezeknek a gyerekeknek a száma. Akkor igazán hatékony a mozgásfejlesztés, ha be tud épülni a család heti rendjébe. Legalább heti 3-4 alkalommal 30–60 perc aktív gyakorlásra rá tudjuk venni a gyermekünket” – írja a kiadvány.

 

Ehhez a gyermek motiválása is szükséges, hiszen a feladatok sokszor fárasztóak, esetleg még nehezek is a gyermek számára. A szerzők hangsúlyozzák: otthon is nagyon fontos, hogy az elvégzendő gyakorlatokat a gyermekek ne kötelező feladatként éljék meg, hanem játékként. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a szülő be tudjon kerülni gyermeke varázslatos világába, és képzeletbeli történetekkel kísérje a mozgásos feladatot. Ebben segítenek a könyv végi mellékletben található mondókák és motivációs mesék. Fontos még a megfelelő jutalmazás is, ezért került bele a könyvbe egy jutalomtábla is.