Módosul a cukorbetegek inzulinkezelésével kapcsolatos szabályozás

A kormányzati portálon közzétett miniszterirendelet-tervezet elfogadásával a jövőben lehetőség lesz (a humáninzulinnál korszerűbb és lényegesen drágább) analóg inzulinok százszázalékos finanszírozásának folyamatos biztosítására az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, beleértve a gyermekkori cukorbetegeket is.

Az egészségügyért felelős államtitkárság kedden közleményében azt közölte, hogy az elmúlt fél év és a szakmai szervezetek tapasztalatai alapján változtatják meg a szabályokat.

A 2-es típusú cukorbetegek esetében a szabályozás rugalmasabbá válik azzal, hogy a kiemelt támogatás fenntartásához a vércukorszint meghatározására jellemző értéknek (glikált hemoglobinszint) három mérés közül két esetben szükséges a nemzetközi adatok alapján elvárt 8 százaléknál alacsonyabb érték elérése és megtartása. (Ennek az értéknek eddig mindkét mérés esetében 8 százalék alattinak kellett lennie.) A 8 százaléknál alacsonyabb szint elérésével biztosítható a megfelelő szénhidrátanyagcsere-kontroll, amely a szövődmények kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti.

A tervezet továbbá a 2-es típusú cukorbetegek esetén módosítani kívánja azokat a rendelkezéseket is, amelyek a célérték elérésének esetleges elmaradása miatt a támogatási mérték változására vonatkoznak. A módosítás értelmében, ha sikerül elérni a célértéket, a beteg számára ismét százszázalékos támogatással lesz rendelhető az analóginzulin-készítmény már fél év elteltével is, a jelenleg előírt egyéves időtartammal szemben.

A módosított jogszabály a közigazgatási egyeztetés után, várhatóan május 1-jén lép hatályba.

Az egészségügyért felelős államtitkárság közleményében emlékeztetett arra, hogy tavaly júliustól változtak az analóg inzulinok társadalombiztosítási támogatásának és rendelhetőségének szabályai. A változást követő első félév adatainak ismeretében, a szakmai szervezetek gyakorlati tapasztalataihoz igazodva a szabályozás további pontosítását javasolják a most megjelent miniszterirendelet-tervezetben.

Mint írják, a rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható volt, hogy a 2012-es szabályozás előtt az analóg inzulint alkalmazó diabéteszes betegek fele nem érte el a megkívánt célértéket. A szabályozás bevezetését követő első félév szakmai elemzései alapján ez ma már mindössze húsz százalékukra igaz.

Ezt az eredményt az államtitkárság előrelépésnek tekinti, hiszen a betegek jelentős részénél kontrolláltabbá vált a cukorbetegség. A tárca reményét fejezte ki, hogy a szabályozás mostani pontosításával még tovább javul a megfelelő szénhidrátanyagcsere-értékekkel rendelkező betegek aránya.

Forrás: MTI