Mit együnk ősszel? – Tuti étkezési tippek a hűvös évszakra!

Minden évszakban más és más veszélyeknek vagyunk kitéve, másként sportolunk, így természetesen az étkezésünkön is változtatnunk kell. Arról nem is beszélve, hogy ha a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk, akkor egészségesebb lehet a táplálkozásunk, sőt, még a környezetet is védhetjük – szakértő tippjeivel.

Ne feledkezz meg a vitaminokról!

A hűvös időben kiemelten fontos, hogy egészségesen étkezzünk, sok vitamint fogyasszunk és ezzel megóvjuk magunkat az esetleges megbetegedésektől. Szerencsére az őszi időszak is számtalan lehetőséget kínál arra, hogy étrendünkbe vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket építsünk.

„Érdemes körtét fogyasztani, ugyanis ez a gyümölcs remek C- és K-vitamin forrás, sőt, káliumot is tartalmaz, így támogatja a csontokat és izmokat. Az ízletes gyümölcsök mellett természetesen érdemes a vitaminokat étrend-kiegészítőkkel is pótolni, különösen a C- és a D-vitamint, az őszi időszakban ugyanis sokfajta betegséggel találkozhatunk” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

Tök nemcsak Halloweenkor

Az ősz igazi adu ásza a tök, melynek sok fajtája létezik, de a legtöbben a sütőtököt fogyasztják a leggyakrabban. A tök rengeteg ballasztanyagot, vitamint, és nyomelemet tartalmaz, viszont jó hír a fogyókúrázóknak, hogy kalóriatartalma igen csekély, ezért ez a zöldség nyugodtan beépíthető a diétákba is. A tök mindemellett béta-karotint is tartalmaz, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. Érdemes a tökmagot is fogyasztani, ugyanis nemcsak finom csemege, de alkotóelemei a szervezetbe kerülve felveszik a harcot a húgyúti betegségekkel szemben is.

Indítsd a napot meleg ételekkel

Az ősszel együtt a hűvösebb idő is megérkezik, ilyenkor pedig nagyon nehéz jól indítani a napot. Hogy kivédd a reggeli vacogást, kezdd egy jó meleg reggelivel a napot, amely belülről is felmelegít, és táplálja a szervezeted, hogy könnyebben felvegye a harcot a napi kihívásokkal. Napközben pedig jó választás lehet egy meleg tea vagy kávé, hogy újra felmelegítsd magad.

Fókuszban az őszi fűszerek

Az őszi hangulathoz sokféle fűszer passzol remekül, de a hagyományos európai fűszerek mellett mindenképpen érdemes ilyenkor keleti fűszereket is használni, például gyömbért, ánizst vagy curryt. Az indiai fűszerek gyakran enyhén csípősek, az azonban nem baj, mert a csípős ételek kis mennyiségben nagyon hasznosak: megnyitja a pórusokat és segít levezetni a felesleges energiát, kitisztítani a szervezetet. Természetesen a tisztítás után mindig fontos, hogy ismét feltöltsük a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal – ehhez is jó választás lehet valamilyen tápláló étrend-kiegészítő.