Mire figyeljünk az ünnepek alatt, hogy szívünk is elégedett legyen?

Az ünnepi időszak beköszöntével mindannyiunknak jól esik egy kis pihenés és az elszakadás a pörgős hétköznapokból. A rengeteg különböző étel, ital és édesség nagyon csábító az ünnepi asztalon és a karácsonyt követő néhány napban, mikor nincs jobb dolgunk, mint csipegetni és nassolni. Azonban az év végi kicsapongásnak, megváltozott étkezési szokásoknak, túlzott alkoholfogyasztásnak, kevesebb mozgásnak, vagy csak az ünnepi vacsora és vendégvárás körüli stressznek árnyoldala is van. Cikkünkben megosztunk néhány tippet, ami segíthet megőrizni szív és érrendszer egészségét az ünnepi időszak alatti pihenés és lakmározás során is.

A kardiovaszkuláris betegségek

A kardiovaszkuláris betegségek körébe tartozik minden szív- és érrendszeri betegség, így az agyi vérellátással kapcsolatos problémák is. A KSH adatai alapján, Magyarországon a halálozások felét a keringési rendszer betegségei okozzák, vagyis kétszer annyit, mint a daganatos betegségek. 2020-ban a kardiovaszkuláris halálozások száma több, mint 43.000 főnél következett be. Kiemelt helyen szerepelnek ezen belül is az agyér betegségek, valamint az ischemiás szívbetegségek, melyek a szív koszorúereinek vérellátási problémáit jelentik, ezek eredményezhetnek érelmeszesedést is.

Amennyiben az érrendszer vérellátászavara az agy ereit érinti, stroke-ról beszélünk (szélütés), ilyenkor nem jut elegendő mennyiségű oxigén az agyba, így az érintett területeken az agysejtek elhalnak. A stroke Magyarországon a három leggyakoribb halálok között szerepel, gyakran nem múlik el nyomtalanul, az egyik leggyakrabban rokkantságot vagy halált okozó betegség. Tünetei közé tartozik a látás-, mozgás- és beszédzavar, bénultság.

Ha az artériák érfalára meszes plakkok rakódnak le, csökkentik az ér átmérőjét, és rugalmasságát, ezzel megakadályozva a vér zavartalan áramlását. Kialakulása több hajlamosító tényezőnek köszönhető, például: dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás fennállása, magas koleszterinszint fennállása, örökletes hajlam. Az érszükület lehet a stroke egyik előzménye. Sokáig tünetmentes, így ne habozzunk orvos segítségét kérni, ha a tüneteit észleljük: végtag hidegsége, fájdalma, érzészavar a végtagon; a szív koszorúerei esetén, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, légszomj; ha pedig az agyi ereket érinti, jelentkezhet szédülés, látászavar vagy fülzúgás.

Mindkét betegségre hajlamosító tényező a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a már meglévő cukorbetegség, kezeletlen magas vérnyomás, vagy a magas koleszterinszint. Ezek kialakulásának megelőzésért érdemes az alábbiak szerint eljárnia az ünnepek alatt is.

Ne fogyasszunk túlzott mennyiségű ételt!

Akármilyen csábító az ünnepi fogás, ismerjük fel, mikor érkezik el a „már csak a szem kívánja” pillanat az étkezések során. Amennyire lehetőségünk van rá, egyszerre egy teljes étkezésnek megfelelő adagot fogyasszunk el, mely során próbáljunk sovány húsokból választani, körettel, hogy ne jelentkezzen gyakori éhségérzet. Kerüljük a zsírban és szénhidrátban gazdag táplálkozást, mert ezek növelik az erek elzáródásának esélyét. Nassoláskor válasszunk cukros sütemények helyett, kalóriacsökkentett édességeket vagy gyümölcsöt!

Ne fogyasszunk túl sok alkoholt!

Ilyenkor természetesen nem jelent gondot elkortyolni egy-két deciliter vörösbort, amennyiben mértékkel tesszük. Azonban a hosszan fennálló, túlzott alkoholizálás is rizikófaktor, mely növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Tegyünk hangsúlyt inkább a kellő mennyiségű ásványvíz fogyasztására, vagy esténként inkább egy bögre forró teát kortyoljunk el.

Tervezzünk be rendszeres mozgást napirendünkbe az ünnepek alatt is

Közismert tény, hogy a mozgás nagyban hozzájárul az elhízás megelőzéséhez, mellyel olyan betegségek kialakulását is elkerülhetjük, mint például a cukorbetegség. Az ünnepi vacsora után jól fog esni és emésztésünket is segíti egy rövid séta a környező utcákban. Mozgás során a legfontosabb a rendszeresség, a legjobb, ha mindennapjaink részévé válik a testmozgás, már a legkisebb is számít: amikor tehetjük, inkább lépcsőzzünk liftezés helyett és ha időnk engedi, sétáljunk az autóval való utazás helyett.

Szánjunk időt a valódi kikapcsolódásra

Ebben az időszakban, az ünnepi menüsor hibátlan elkészítése, az ajándékok beszerzése vagy a rokonlátogatások miatt gyakori jelenség a stressz hirtelen megnövekedése. Akinek a szíve érzékenyebb vagy már beteg, annak ez különösen megterhelő lehet, ezért igyekezzünk kerülni a stresszt, csökkentsük teendőink listáját és pihenjünk egyet az aggodalom helyett.

Próbáljunk ki kalóriacsökkentett recepteket

Ez akár hagyományos ételek elkészítése során is működhet, a zsíros, szénhidráttal vagy cukrokkal teli ételek helyett, készítsünk el egy egészségesebb verziót, mely során az íz nem változik, azonban kevésbé terheli meg a gyomrot és a szívet is. Az interneten számtalan olyan recept található, melyekben egészséges alternatívákat használnak töltött káposzta, rántott hal vagy akár zserbó készítése során.

Időről időre mérjük meg vérnyomásunkat

Nem árt, ha időnként megmérjük vérnyomásunkat, így nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha azonban gyengeséget érzünk, fejfájást és tarkótájéki nyomást tapasztalunk, a koncentráció nehézséget jelent, érdemes magasvérnyomásra gyanakodni és minél hamarabb utánajárni!

Ha azonban már fennáll valamilyen kardiovaszkuláris probléma, nagyon fontos, hogy ne felejtsük el gyógyszereinket pontosan szedni, ha szükséges, kérjünk segítséget, ne vegyük félvállról az esetlegesen jelentkező tüneteket! Mindazonáltal, a legfontosabb a megelőzés, törekedjünk a rizikófaktorok csökkentésére!