Minden, amit a 2-es típusú diabéteszről tudni kell

Mi is az a 2-es típusú diabetes mellitus?

Ha ilyen betegsége van, akkor a szervezet kevésbé tudja energiává alakítani a táplálékban található szénhidrátokat. Ez okozza az emelkedett cukor szintet a vérben. Az idő múlásával fokozódik a szívelégtelenség, a vakság, az idegi és szervi károsodások, valamint más komoly betegségek kockázata. Ma már minden korosztályt érintő betegség, ennek ellenére 3 betegből csak 1 diagnosztizált cukorbeteg.

Mik az első észrevehető tünetek?

2-es típusú diabetes mellitusban gyakran nincs is tünete a betegeknek. Ha mégis, akkor elsőként a gyakori szomjúságérzet jelenik meg. Ezen kívül a száraz száj, nagy étvágy, sok vizelet – akár óránként is- vagy nem tervezett fogyás esetleg hízás.

Késői tünetek

Ahogy a vércukor szint egyre növekszik, lehetnek egyéb olyan problémák, mint a fejfájás, a homályos látás, a gyengeség és fáradtságérzet.

Szövődmények

Néhány esetben a 2-es típusú diabetes mellitus rejtett marad – a beteg tünetmentes – majd a betegség hirtelen és súlyosabb tünetekkel jelentkezik. Intő jel, ha egy vágás vagy sérülés esetén a seb lassabban gyógyul, mint előtte, vagy ha gyakori a gomba, esetleg húgyúti fertőzés.  Az egyik legfeltűnőbb tünet lehet a bőrviszketés, különösen a csípő és a lágyék tájékon.    ””

Befolyásolhatja a nemi életet is?

Igen, a cukorbetegség károsíthatja a vér sejtjeit valamint a genitáliák ereit, idegeit is. Ez érzés kieséshez és az orgazmus nehezebb eléréséhez vezethet. Nőknél hüvelyi szárazságot is okozhat. Nemi életet érintő panaszok minden harmadik cukorbeteget érintenek. A cukorbeteg férfiak 35-70% szenved élete során valamilyen fokú merevedési zavartól.

Kockázati tényezők

Néhány életmód, illetve egészségi állapot szintén fokozott kockázatot jelent 2-es típusú diabetes kialakulására. Ezek a következők:

–          túlsúly

–          mozgásszegény életmód

–          dohányzás

–          vörös hús, magas zsírtartalmú tejtermékek, édességek túlzott fogyasztása

–          magas koleszterin és triglicerid szint

Ezen kívül van néhány, olyan tényező, amelyet nem tudunk befolyásolni:

–          Etnikai hovatartozás

–          Ha családban már volt valakinek korábban cukorbetegsége

–          45 év feletti életkor

Néhány rizikófaktor csak a nőket érinti:

–          Terhességi diabetes

–          Policisztás ovárium-szindróma

–          Nagy súllyal született újszülött

Mit is csinál az inzulin?

Egészséges egyénekben, az inzulin segít az elfogyasztott táplálékból energiát előállítani a szervezetnek. A feldolgozott szénhidrátok felszívódnak a vérbe, majd a sejtek az inzulin segítségével tudják felvenni és ebből „üzemanyagot” készítenek.

Hogyan diagnosztizálható?

Az orvos vérmintát vesz, amelyből a Hemoglobin A1c teszt segítségével megállapíthatja az átlagos vércukorszintet az elmúlt három hónapra visszamenőleg. Amennyiben tünetei már voltak a betegnek, egy egyszerű glükóz teszttel megállapítható az aktuális glükóz szint.

A diéta is egy lehetőség…

A vércukorszint kontrollálható az étkezési szokások megváltoztatásával és némi fogyással. Ez egyben a betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti. Kérje orvos vagy dietetikus segítségét, egészséges és személyre szabott diéta összeállításához.

Fontos a testmozgás!

A megszokott gyakorlatok, mint a nyújtás vagy a séta, segíti a szervezetet az inzulin felhasználásában, így a vércukorszint csökkentésében. Emellett napi 30 perc mozgás csökkenti a testzsír mennyiségét, a magas vérnyomás kockázatát és véd a szívbetegség ellen.

Gyógyszeres kezelés

Amennyiben a diétával és a mozgással már nem képes kontrollálni a vércukorszintet, az orvos gyógyszert is felírhat. A cukorbetegségre sok féle tabletta létezik, amelyeket gyakran kombinálnak is egymással. Némelyikük a hasnyálmirigy inzulin termelését serkenti, mások a már megtermelt inzulin lebontását akadályozzák.

Inzulin injekció

Szintén az orvos írhat fel inzulin injekciós kezelést is, akár már a kezelés elején. Azoknak a 2-es típusú diabeteseknek effektív ez a kezelés, akiknek az inzulin termelése a hasnyálmirigy béta sejtjeinek hibája miatt leállt. Ezek után az inzulin injekció beadása minden napi rutinná fog válni.

Miért kell ellenőrizni a vércukorszintet?

Ezzel ellenőrizhető a gyógyszeres terápia hatásossága. Egy kis tűszúrás után a vércukorszintet egy gép elemzi. A teszt elvégzésére a legjobb időpontok: ébredés után, étkezés előtt és után, és lefekvés előtt.

Hosszú távú következmények

Amennyiben a diabetes kezeletlen marad, az hosszú távú következményekkel járhat a beteg szervezetére. Okozhat szív és érrendszeri megbetegedéseket. 3 betegből 2, valamilyen típusú szívelégtelenségben hal meg. Emellett a cukorbetegség az egyik vezető kiváltó oka a krónikus veseelégtelenségnek, ami hosszútávon jelentősen csökkenti az életminőséget.
A tartósan magas vércukorszint szintén károsíthatja a szem kisereit, ami miatt látásromlás, kezeletlen esetben vakság is kialakulhat. A 20 és 74 éves kor közötti korban kialakuló vakság vezető oka a kezeletlen diabetes mellitus. A hosszú távú következmények közé tartozik az idegek károsodása is. Ennek tünetei a tűszúrásérzés a kezeken, lábakon. Ez megfordíthatatlan folyamat, de megfelelő kezeléssel lassítható és karbantartható. Szintén az idegsérülésből eredő probléma a kezek és a lábak sebesedése, amely a lassú gyógyulás és figyelmetlenség miatt, gyorsan megnőhetnek és kifekélyesedhetnek. Ez további fertőzések kialakulásához és a végtag elvesztéséhez is vezethet.

Összefoglalva a 2-es típusú diabetes megelőzhető:

–          rendszeres testmozgással

–          egészséges diétával

–          Testtömeg kontrollal

–          rendszeres orvosi vizsgálattal és megfelelő odafigyeléssel

Szerző: Rozanovics Martin, orvostanhallgató