Mikor kell visszér krémet használni?

A krémek is használhatnak, de csak egy darabig

Visszér krémet szinte minden drogériában be lehet szerezni, sőt a szupermarketek polcain is fellelhetőek. De vajon mikor vehetjük tényleg hasznukat?

„Visszér krémeket használni akkor van értelme, ha felületes visszérgyulladásról beszélünk. Ebben az esetben magát a gyulladást segítenek megszűntetni, és a panaszokat enyhíthetik. Ezen felül a kezdődő visszértágulatoknál vehetjük hasznát. Ekkor az úgynevezett nehézláb érzésről beszélünk. Az itt fellépő tüneteket, vagyis a feszülést, a fájdalmat és a kisebb dagadásokat mérsékelhetik. Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy ha „csak” ezek a tünetei vannak valakinek, akkor nem kell orvoshoz fordulnia. A felületi gyulladás ugyanis könnyen komolyabb betegséggé alakulhat, így mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt kezelni kezdjük a bajt!”

Mit is keressünk?

Amikor a polcok előtt válogatunk, akkor nem árt tudni, hogy mit is érdemes keresni egy – egy krém összetételében.

„Egyes hatóanyagok a gyulladás során kialakult trombózist – véralvadást- előzik meg, ezek az alvadásgátló hatású heparint tartalmazó kenőcsók.
Más hatóanyagok alkaloidokat tartalmaznak – mint például vadgesztenye kivonatot – mely a vénafalak áteresztőképességét csökkenti, a falakat erősíti, tonizálja.
A harmadik komponens olyan vivőanyag, mely párolgás során hűsítő hatású – például kámfor, mentol, stb – és ez a melegség érzését kellemesen csökkenti. Ez a tünet mind a visszerességnél, mind gyulladás esetén jelentkezhet.”

Sokszor kevés a kenegetés

Amikor az ember már hiába kenegeti a lábait, a visszerei nem akarnak eltűnni, és a fájdalom sem enyhül, akkor érdemes orvost is felkeresni, hiszen komolyabb állapot is létezik, mint a felületi gyulladt visszér:

„A mélyebb rétegekben lévő problémákkal kapcsolatban mindenképpen érdemes orvos segítségét kérni, hogy el lehessen dönteni a további mozzanatokat. Hiszen nem biztos, hogy rögtön műteni is kell a végtagot, de sajnos ez az eshetőség sem zárható ki teljesen”. – mondja dr. Nyiredy Géza főorvos, a Trombózisközpont érsebésze.

Van, amit mindenképen műteni kell

A visszérkrémek a tüneteket kezelik, de sajnos magát a problémát nem szűntetik meg. Erre a műtét a legjobb megoldás, hiszen ettől várható a legteljesebb gyógyulás

„Az olyan esetekben, amikor a fő visszértörzsek billentyűivel van a probléma, akkor a legjobb megoldás a műtét. Szerencsére jellemzően nem egy sokórás hatalmas apparátust mozgató beavatkozásról van szó, és ha elvégzik, akkor nagyban javul a beteg állapota.”

Forrás: Trombózisközpont