Miért maradhat rejtve a nők szívrohama?

Ötből két szívrohamon átesett nő nem tapasztal mellkasi fájdalmat – állítja egy új tanulmány. Az egyértelmű tünetek helyett a nőknél a szakértők szerint gyakran más figyelmeztető jelek fordulnak elő: az állkapocs-, a váll-, a nyak tájékán érzett fájdalom, gyomorpanaszok, valamint hirtelen érzett légzési nehézség.

A szívroham általános tünetei a mellkasi fájdalom, és -diszkomfortérzés. A valóságban azonban a legtöbb ilyen tünettel rendelkező embernek nincs szívrohama, de nem szabad várni, hogy kiderüljön. Ha ugyanis mégis baj van, a kezelés késleltetésével lehet, hogy kifutunk az időből” – magyarázta Dr. John Canto, a Lakeland Regionális Orvosi Központ mellkas-fájdalomkutató részlegének igazgatója, a kutatás vezetője.

A kutatás során a szakértők 1,1 millió amerikai beteg adatait vizsgálták meg, akik szívrohamon estek át 1994 és 2006 között. A páciensek 42 százaléka nő volt és ők többnyire idősebbek voltak, mint a férfiak. Az összesített eredmények szerint a férfiak és a nők együttvéve 35 százalékánál nem jelentkezett mellkasi fájdalom. Külön vizsgálva a nemeket azonban a nőknél gyakrabban hiányzott ez a tünet, mintegy 42 százalékuk kapott szívrohamot mellkasi fájdalom nélkül, miíg a férfiak esetében ez a szám csak 31 százalék volt.

A szakértők szerint ez lehet az oka annak, hogy több nő hal meg szívrohamban a kórházakban, mint férfi. A tanulmány a Journal of the American Medical Association legújabb számában jelent meg.