Miért jó az arzén a leukémia ellen?

A kutatás a francia nemzeti kutatóintézet (CNRS) / Párizsi Diderot Egyetem egyik részlegében, a Saint Louis Kórház Egyetemi Hematológiai Intézetében zajlott. Az arzén lassan ölő méreg, melyet az orvostudomány már több mint 3000 éve használ, jelenleg épp a heveny promyelocitás leukémia kezelésére.

Erre a betegségre jellemző két fehérje, a PML és a RARA fúziója, mely már elegendő ahhoz, hogy a sejtek leukémiássá váljanak. Dr. Hugues de Thé és kutatócsoportja kimutatta, hogy az arzén egy szabályozó molekulán, a SUMO nevű peptiden keresztül hat a PML/RARA komlexre. A lebomlás további útját azonban nem sikerült nyomonkövetni, mivel a SUMO általában a degradáció ellen dolgozik.

A mostani kutatás fő eredménye, hogy azonosított egy kulcsfontosságú fehérjét, az RNF4-et, mely szintén részt vesz ebben a folyamatban. Ez az enzim, az RNF4, az arzén által módosított PML/RARA-SUMO komlex felismerésében és lebontásában játszik szerepet. A francia kutatók – egy angol kutatócsoport ugyanabban a folyóiratban közölt eredményeihez hasonlóan – kimutatták, hogy az RNF4 kötődik a PML-SUMO, vagy PML/RARA-SUMO-hoz.

Ez a nagy halmaz ekkor egy újabb peptidet köt meg, az ubiquitint, mely a fehérje lebontását végzi. Genetikai kutatások már évekkel ezelőtt megjósolták, hogy létezik a SUMO által indított, ubiquitinnel végződő degradációs útvonal, csak eddig nem sikerült azonosítani a résztvevőket.

A mostani eredmények segítik a kezelés molekuláris alapjainak feltérképezését, ezáltal a kezelési stratégiák fejlesztését.