Miért javul a cukorbetegség a gyomorbypass után?

A kutatók kimutatták, hogy az inzulinrezisztenciával összefüggő keringő aminosavak mennyisége drámai mértékben csökken azokban, akik gyomor bypass műtéten esnek át. A Science Translational Medicine április 27-i számában bemutatott kutatásban 10 cukorbeteg elhízott személyt hasonlítottak össze 11 olyan pácienssel, akik diétázással lefogytak.

”Valami történik a gyomor bypass műtét után, ami nem figyelhető meg gyakran a diétával elért fogyás esetében” – számolt be Dr. Blandine Laferrere, a Columbia Egyetem munkatársa. A műtét, amely a gyomor méretét egy kis zsebre csökkenti, a gyomor és a vékonybél közötti illeszkedést is megváltoztatja, ami azt eredményezi, hogy a diabétesszel összefüggésbe hozható keringő aminosavak mennyisége drámai mértékben visszaesik.

A jelenség nem új. A kutatás háttérinformációi szerint a gyomor bypass műtéten átesett betegek körében a diabéteszes esetek 50-80 százaléka vált tünetmentessé a műtétet követően. Az orvosok azt próbálták kideríteni, hogyan képes a műtét eltüntetni a cukorbetegséget. Laferrere szerint a diabétesz azonnal eltűnik, még azelőtt, hogy jelentős fogyás következne be. Ez pedig arra utal, hogy nem a testtömeg-csökkenésről, hanem valami másról van szó.

A kutatás során az alanyokban az anyagcsere reakciókban részt vevő biokémiai vegyületeket vizsgálták. Kiderült, hogy a bypass műtéten átesett személyekben sokkal alacsonyabb az elágazó szénláncú aminosavak, valamint a fenilalanin és a tirozin szintje. Laferrere úgy véli, hogy az aminosavak mennyiségének változása állhat összefüggésben a cukorbetegség remissziójának mechanizmusával a gyomor bypass műtétet követően. Más kutatásokból ugyanis kiderült, hogy az aminosavak összefüggésben állnak az inzulinrezisztenciával.

A szakértő ugyanakkor azt is hangsúlyozza, az eredmények nem jelentik azt, hogy minden elhízott cukorbetegnek előnyben kell részesítenie a műtétet a fogyókúrával szemben. A műtét nagymértékben invazív, és nem mindenki számára ajánlott.