Mi segíthet megelőzni a hólyagrákot!

A Dartmouth Orvosi Kar kutatói 767, hólyagrákkal frissen diagnosztizált beteg szelénszintjét hasonlították össze 1 108 egészséges emberével. Az eredmények fordított összefüggést mutattak a szelén szintje és a hólyagrák között a nők, néhány dohányos és a p53-pozitív hólyagrákosok esetében. Az összes vizsgált személyre vonatkozóan nem állt fenn ez a jelenség, viszont a nőknél (34 %), az enyhe dohányosoknál (39 %), illetve a p53-pozitív hólyagrák esetén (43 %) a magasabb szeléniumszint a daganatos betegség csökkenését jelentette.

„Számos útja lehet a hólyagrák kialakulásának, ezek közül a p53 gén megváltozását tartják a legfőbb oknak.” – mondta Margaret Karagas kutató. „Az ilyen módon kialakult daganat mindig a betegség előrehaladottabb formájával hozható kapcsolatba.” #img1#

Míg más tanulmányok hasonló összefüggést mutattak ki a szelénnel és a hólyagrákkal kapcsolatban a nők körében, ez volt az első munka, mely a szelént a p53-pozitív esetekkel is összekapcsolta. „Végeredményben, ha igaz az, hogy a szelén megóvhatja az emberek bizonyos csoportját a hólyagráktól, mint pl. a nőket; vagy megakadályozhatja bizonyos tumorfajták kialakulását, akkor segíthetnek felfedezni azt, miként lehet megelőzni a jövőben a betegséget.” – mondta Karagas.