Mi köze van az IQ-nak a halálhoz?

Jól ismert, hogy az alacsonyabb iskolázottságú és jövedelmű személyek egy sor betegség tekintetében nagyobb rizikónak vannak kitéve. Korábbi kutatások számos valószínű okot vizsgáltak, de mindezek nem adtak kielégítő magyarázatot a jelenségre.

Egy friss kutatásban az IQ és a szívbetegség okozta halálozás összefüggését vizsgálták mintegy 4300 amerikai veterán katona esetében. Minden résztvevő intelligenciatesztet töltött ki, amikor a vietnami háború alatt bevonult, majd középkorukban ismét elvégeztették a tesztet. A kutatók azt találták, hogy a legalacsonyabb szocioökonómiai státuszú személyek 2-7-szer nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegség miatt. A „klasszikus” rizikófaktorok, mint a magasvérnyomás, dohányzás és az elhízás a különbségek 40%-ára magyarázatot tudtak adni, de úgy tűnt, hogy maga az IQ is szerepet játszik. Az azonban a kutatók szerint nem világos, hogy maga az IQ közvetlenül befolyásolja-e a szívbetegségek kockázatát. Az IQ bizonyos értelemben „az élet során elszenvedett ‘inzultusok’ összessége” lehet, magyarázta a kutatást vezető dr. David Batty, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. Ezt a feltételezést támasztja alá az a megfigyelés, hogy a középkorban mért IQ szorosabb összefüggést mutat a kardiovaszkuláris halálozással, mint a fiatal felnőttkori.

Még akkor is, ha IQ maga hozzájárul a szívbetegségek és a stroke kialakulásához, a megfigyeléseknek lehet gyakorlati haszna: a megelőzést szolgáló üzenetek leegyszerűsítése, legyen szó négyszemközti orvos-beteg megbeszélésről vagy ismeretterjesztő kampányról, elősegítheti, hogy az üzenet minél többekhez eljusson.