Mi köze van az IQ-nak a halálhoz?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Jól ismert, hogy az alacsonyabb iskolázottságú és jövedelmű személyek egy sor betegség tekintetében nagyobb rizikónak vannak kitéve. Korábbi kutatások számos valószínű okot vizsgáltak, de mindezek nem adtak kielégítő magyarázatot a jelenségre.

Egy friss kutatásban az IQ és a szívbetegség okozta halálozás összefüggését vizsgálták mintegy 4300 amerikai veterán katona esetében. Minden résztvevő intelligenciatesztet töltött ki, amikor a vietnami háború alatt bevonult, majd középkorukban ismét elvégeztették a tesztet. A kutatók azt találták, hogy a legalacsonyabb szocioökonómiai státuszú személyek 2-7-szer nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegség miatt. A “klasszikus” rizikófaktorok, mint a magasvérnyomás, dohányzás és az elhízás a különbségek 40%-ára magyarázatot tudtak adni, de úgy tűnt, hogy maga az IQ is szerepet játszik. Az azonban a kutatók szerint nem világos, hogy maga az IQ közvetlenül befolyásolja-e a szívbetegségek kockázatát. Az IQ bizonyos értelemben “az élet során elszenvedett ‘inzultusok’ összessége” lehet, magyarázta a kutatást vezető dr. David Batty, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. Ezt a feltételezést támasztja alá az a megfigyelés, hogy a középkorban mért IQ szorosabb összefüggést mutat a kardiovaszkuláris halálozással, mint a fiatal felnőttkori.

Még akkor is, ha IQ maga hozzájárul a szívbetegségek és a stroke kialakulásához, a megfigyeléseknek lehet gyakorlati haszna: a megelőzést szolgáló üzenetek leegyszerűsítése, legyen szó négyszemközti orvos-beteg megbeszélésről vagy ismeretterjesztő kampányról, elősegítheti, hogy az üzenet minél többekhez eljusson.