Mi a vénás elégtelenség?

(x)

Testünkben a vér az artériákban és a vénákban kering. Az artériák szállítják az oxigénnel teli friss vért a test különböző részeibe, míg a vénák (visszerek) szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért vissza a szívbe. Az egészséges vénák rugalmas faluk, a lábszárizomzat pumpáló hatása és a vénákban mindenhol megtalálható billentyűk segítségével tudnak megbirkózni e feladattal.

A krónikus vénás elégtelenség az alsó végtagok vénáinak betegsége. Ezek a vénák a perifériáról a szív felé szállítják a vért. A vénák falainak felületén billentyűk találhatók, melyek irányítják a vért a lábtól a szív felé és megakadályozzák visszafolyását. Ha ezek a billentyűk sérülnek, vagy nem zárnak elégségesen, a vér visszaáramlik a végtagba, pang és túlnyomást okoz. A vénás túlnyomás lehet enyhe – nehéz láb, feszítés érzet, kitágult felületes vénák, vagy súlyos – lábduzzanat, bőrelváltozások, fekélyek. Ezek együttesen alkotják a krónikus vénás elégtelenség tünetcsoportját.

Különféle tényezők hatására azonban idővel kitágulnak a vénák, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma elkezd az erek falán át a környező szövetekbe szivárogni. Ekkor alakul ki a nehéz, duzzadt láb érzése. A láb szövet közötti állományában felhalmozódnak a bomlástermékek, a bőr vérellátása romlik, és előbb-utóbb egy kisebb sérülés is elég lehet ahhoz, hogy kialakuljon a nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszárfekély.

A krónikus vénás elégtelenség tünetegyüttes, amelynek kialakulásában több kockázati tényező is közrejátszik. Komoly szerepe van a genetikai hajlamnak, de szerzett ok lehet a mozgáshiány és sportolás hiánya (főleg az álló- vagy ülőmunkát végzőknél), a túlsúly, a túl szoros ruhák, nem megfelelő cipők viselése, a terhesség és a többszöri szülés valamint a túlzott meleg is.

A betegség lefolyása alapján, a kiváltó októl függetlenül, a krónikus vénás elégtelenség 6 stádiumát különböztetjük meg:

0. stádium – tünetmentes állapot.

1. stádium – seprűvénák vagy pókhálóvénák, apró tágult visszér-hálózat
megjelenése.

2. stádium – nagyobb tágult felületes vénák is megjelennek a seprűvénák
mellett.

3. stádium – vizenyő (lábduzzanat) társul a fenti tünetekhez.

4. stádium – megjelennek a jellegzetes bőrtünetek, a bőrfelszín tömötté,
keménnyé válik, barnásan elszíneződik, a barna foltok között pedig apró fehér,
sorvadt területek is megjelennek

5. stádium – kifekélyesedés nélkül kialakuló világos színű hegek is
megjelennek, valamint gyógyult fekély hegei láthatóak.

6. stádium – a lábszárfekélyek (Ulcus cruris) képezik az alsóvégtagi
vénabetegségek végső stádiumát.

A vénás betegnek minél többet kell mozogni, sétálni, gyalogolni, hiszen ezzel elősegíti a vér kipumpálását a visszerekből. Álló vagy ülő foglalkozás esetén minél gyakrabban mozgassa meg lábfejét, feszítse meg, majd lazítsa el lábszárát. Javall  a rendszeres visszértorna, olyan gyakorlatok végzése, amely segítségével átmozgathatóak a lábszárizmok (bokakörzés, lábujjra, majd sarokra emelkedés). Zuhanyozás közben langyos vízzel, de minél erősebb vízsugárral közvetlen közelről „masszírozza” meg lábait, kerülje a meleg/ forró fürdőket, a szaunát, a napozást.

A vénás betegségek legfontosabb tünetei a gyakori lábfájás, a fáradt, nehéz láb, a boka és a lábszár duzzanata, az éjszakai izomgörcsök, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon, a bőr vörösesbarna elszíneződése, valamint a bőrgyulladás és viszketés.

A fiatal, elsősorban ülőmunkát végző nők leggyakoribb alsó végtagi panasza a nehézlábérzés.

Mi okozhatja a nehézlábérzést?

Nehézláb-érzést, a láb fáradtságát vagy éppen fájdalmát rengeteg minden okozhatja: kiválthatja ortopédiai probléma, így például a meglehetősen gyakori lúdtalp, de lehet szív eredetű gond, vizenyősség, és természetesen a lehetséges okok közt ott van a krónikus vénás elégtelenség, és a  visszeresség is.

A lábam  súlyos, mint az ólom, dagad, bizsereg, viszket és fáj – ez a leggyakoribb panasz. Ezek a tünetek utalhatnak egyrészt erősen megterhelt, de egészséges lábakra, másrészt lehet az ok betegség, pl. a vénás keringés elégtelenségének jele. Kerüljük a hosszan tartó állást és ülést. A fájó lábat lehetőleg helyezzük magasra, a fájdalmak enyhítésében váltózuhany is segít. Különösen veszélyeztetettek a túlsúlyosak, akik túl keveset isznak és túl keveset mozognak. Rajtuk kívül hasonló tüneteket érezhetnek azok, akiknek kocogás után vagy terhesség alatt jelentkeznek a „nehéz láb” jelei. Mi segít? A különböző okok miatt a kezelések is különbözőek, többnyire segíthet a lábak felpolcolása, valamint a hideg-meleg fürdő.

A krónikus vénás elégtelenségre  utaló tünetek közé tartozik a bokadagadás, valamint viszketés és bizsergő érzés. Szúró fájdalom is lehet a vénagyengeség jele. Akinek sok ún. seprőere, látható visszere van, feltétlenül figyeljem oda! Az okok között szereplhetnek , az örökletes tényezők éppen úgy mint a kevés mozgás, vagy az egészségtelen életmód. Ilyenkor az erek kitágultak, amitől azután megakadályozza a vér visszaáramlását a lábakba. Ha a „billentyük ” nem jól záródnak, a vér visszaáramlik, ez pedig a vénák további tágulatát okozhatja. Idővel a megnövekedett vénás vérnyomásos szakaszokból folyadék szivároghat ki, ami ödémát okozhat – amit, ha nem kezelnek, súlyos szövődményeket okoz. Ha a „nehéz lábak” oka vénabetegségre vezethető vissza, kerülje a hosszan tartó állást és ülést. Fájó lábát lehetőleg helyezze magasra, amilyen gyakran csak lehet. Váltózuhany is segít a fájdalmak enyhítésében.

A visszereket speciális vénatornával lehet erősíteni. A gimnasztika segítségével a vérerek rugalmasak maradnak és a szelepek ismét jól zárnak. Ennek másik előnye, hogy a vér visszaáramlása a szívbe könnyebbé válik. Mivel a vénagimnasztika során az izmok a comb és a vádli alatt nyomják a vénákat, azok összenyomódnak, és elősegítik a vér szív felé való áramlását. Ha különösen sok seprűere van, forduljon orvoshoz, ő kompressziós harisnyát írhat fel. Ez támogatja a vénafunkciókat azáltal, hogy külsőleg gyakorol nyomást a vénákra.

Nehéz lábak nyáron

Nyáron különösen sok nő panaszkodik a nehéz lábak miatt. Ennek oka a magas hőmérséklet, amely kitágítja a vénákat. Az értágulattal a bőr vérellátása megnő, és megnövekszik a hőcserélő felület. Ezáltal a test több hőt képes leadni. Ennek a szabályozásnak azonban van egy hátránya: előfordulhat, hogy a vénák kitágulása következtében a véna-szelepek már nem jól zárnak, és a vér egyes helyeken felgyülemlik, emiatt érezzük nehéznek a lábunkat. Emellett a nyári meleg miatt a test éppen a magas hőmérséklet miatt sok folyadékot veszít, a vér viszkózussá, sűrűbbé válik, és a véráramlat lassúbbodik. Ez is előidézheti a vér pangását a lábakban. A megoldás: nyáron különösen sokat kell inni, így a vér folyékonyabb lesz. Pihenjünk árnyékban, a lábakat kissé magasabbra helyezzük.

Teendő

Gyakrabban helyezze magasabbra lábait, ez éjjelre is javasolt. Napközben kerülni kell a hosszas állást és ülést. Aki ezt mégsem kerülheti el, ügyeljen arra, hogy időről időre megmozgassa lábait. A terhesség alatti mozgás is segít a nehéz lábak ellen: különösen ajánlható a kerékpározás, úszás, terhességi gimnasztika és sok séta. Ajánlatos kompressziós harisnyát viselni terhesség alatt.

A nehézlábérzés kezelésében jó tapasztalatok vannak a Venolite tapasszal.

””

Miért jó a Venolite?

 • A modern hidrogél tapaszok jótékony hatásuknak köszönhetően kiválóan
  alkalmasak a túlterhelt, elnehezült lábak problémáinak gyors kezelésére.
 • A Venolite tartalmaz:
  • Citruskivonatot- flavonoidokat- vérkeringést segítve javítja a testfelszín vérellátását.
  • Polifenol-rezveratrol tartalom- a klinikai vizsgálatok során többször is kimutatták már a rezveratrol rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatása
  • Aromaterápia- eukalliptus, narancsolaj, levendulaolaj- nyugtatja és ellazitja a fáradt lábakat.
 • Könnyebben használható és lényegesen kényelmesebb, mint a szorítókötés, mert:
 • egyetlen mozdulattal felhelyezhető, eltávolítása fájdalommentes és gyors
 • különleges felülete tökéletesen illeszkedik a láb formájához
 • nem csak nappal, hanem éjszaka, alvás közben is kényelmesen használható
 • HATÁSA GYORSABB ÉS EREDMÉNYESEBB, MINT A A KENŐCSÖKÉ, MERT:
 • hosszabb ideig fejtheti ki hatását a kezelt felületen
 • megelőzési és kezelési célra is kiválóan alkalmas
 • használat után nincs szükség a maradványok letisztítására