Mesterséges vérerek műtétekhez

Az eljárás során simaizomsejteket vesznek ki egy emberi holttestből, és poliglikolsavból, a felszívódó varratok alapanyagából készült csövekre helyezik át. Nyolc-tíz hét múlva a csövek lebomlanak, és teljesen kialakult vaszkuláris graft képződik – számolnak be a Duke Egyetem, az East Carolina Egyetem és a Yale Egyetem kutatói.

Az ereket páviánokban és kutyákban tesztelték. A Science Translational Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint az állatok szervezete nem lökte ki, és hat hónapig megfelelően működtek.

A biomérnöki munkával előállított vérereket sóoldatban akár egy évig is el lehet tárolni, így elképzelhető, hogy egy szép napon a sebészek ”levehetik a polcról” az eret, hogy a rászoruló betegben felhasználják.

A kutatást finanszírozó Észak-Kaliforniai Humacyte cég szóvivője azt is elmondta, hogy a humán kísérletek is hamarosan megkezdődnek.

”Jelenleg az általánosan bevett gyakorlat az, hogy a beteg saját ereit ültetik át” – számolt be a tanulmány társszerzője, Alan Kypson. ”Egy ér átültetése a páciens lábszárából azonban szövődményekkel járhat, és az olyan betegek esetében, akiknek nincsenek megfelelő ereik a biomérnöki munkával előállított erek új lehetőségeket nyitnak a szívkoszorúér bypass műtétekben.”

A kutatók szerint az így előállított erek esetében a fertőzés, az elzáródás és a vérrögképződés valószínűsége is alacsonyabb.

Shannon Dahl, a Humacyte tudományos műveleti igazgatója elmondta, hogy az erek különböző méretekben készülhetnek, így más-más műtétekhez lehet felhasználni.

”Kis és nagy átmérőjű ereket is elő tudunk állítani, ami azt jelenti, hogy veseelégtelenségben szenvedő betegek számára hemodialízishez, vagy akár szívkoszorúér-bypass műtétekhez is felhasználhatjuk őket” – állítja.

Az Országos Vese Alapítvány adatai szerint 320 ezer beteg szorul dialízisre, és mivel a dialízis páciensek több mint a fele nem rendelkezik egészséges erekkel, az eljárás érdekében artéria-vénás graft beültetésen kell átesniük. Az Amerikai Szív Társaság szerint az Egyesült Államokban körülbelül 400 ezer szívkoszorúér-bypass műtétet végeznek évente.