Mesterséges sejtekkel a rák ellen

New Haven, Conn – A Yale Egyetem kutatói mesterséges, sejt-szerű részecskék előállításával felfedeztek egy gyors és hatásos módszert, amely a T-sejt aktiválás növelésével segíthet legyőzni a rákos és egyéb fertőző megbetegedéseket.

A Yale biomedikai mérnök-asszisztens professzora, Tarek Fahmy és végzős diákja, Erin Steenblock által kifejlesztett mesterséges sejtek egy, a felszívódó varratoknál használt anyagból készülnek.

„Az eljárás várhatóan nagyon hamar a kórházakba kerülhet” – mondta Fahmy. „minden általunk használt anyag természetes, a lebomló anyagok pedig már az FDA jóváhagyását is elnyerték”.

A rák, vírusos fertőzések és autoimmun megbetegedések reagáltak azokra az immunoterápiás kezelésekre, melyek a páciens antitest-specifikus T-sejtjeit stimulálták. Ezek során a beteg immunsejtjeit leválasztották, majd olyan sejtekkel bombázták, melyek stimulálják az antitest-specifikus T-sejtek aktiválódását és burjánzását. Az így megerősített sejteket ezután visszaengedték a páciens testébe, hogy ott legyőzze a betegséget.

A Yale kutatói szerint az eljárás veszélye az, hogy negatív válaszreakció következhet be az idegen sejtek ellen, illetve ha nem sikerül a pozitív terápiás válaszreakció biztosításához elegendő számú aktivált T-sejtet szerezni és megtartani.

Az új rendszerben a részecskék külső burka olyan általános illesztő molekulákat tartalmaz, melyek segítségével az antitestek megtapadnak, és amelyek aktiválják a páciens T-sejtjeit, hogy azok felismerjék és legyőzhessék a kórt. A részecskék belsejében lassan oldódó cytokinek találhatók, melyek szintén az aktivált T-sejtek stimulálásával azokat eredeti számuk 45-szörösére szaporítják.

„Az általunk kidolgozott eljárás számos újítást tud felmutatni” – mondta Steenblock. Az általános felületi illesztők segítségre hívják az antitesteket és stimuláló molekulákat, továbbá oldódnak a betokosodott cytokinek is. Így mintegy lemásolódnak a természetes kötések, melyek a testben a rák elpusztításához szükséges T-sejt-osztódást serkentik.

„Az immunoterápia célja az antitest válaszreakción alapuló T-sejt manipuláció és sejtburjánzás elősegítés, ami a fertőző megbetegedések és a rák elleni harc fegyvere lehet.”- nyilatkozta Fahmy. „Az a képességünk, hogy ezt a válaszreakciót most már fel is tudjuk gyorsítani, nagyon nagy előrelépés.”

Fahmy nemrég a fenti folyamat kidolgozásáért az NFS kitüntetésében részesült. Az NSF szerint a fenti és ahhoz hasonló eszközök megkönnyítik a különböző T-sejtek célbavételét és előkészítik a harmadik generációs terápiai rendszerek bevezetését.