Mesterséges hasnyálmirigy, cukorbetegeknek

A Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges hasnyálmirigy éjszakai használata csökkenti a hipoglikémia (túl alacsony vércukorszint) veszélyét.

A mesterséges hasnyálmirigy egy folyamatos vércukor-mérőből, illetve egy inzulinpumpából áll, és bonyolult algoritmus segítségével számítja ki a normál glukóz-anyagcseréhez szükséges inzulin mennyiségét. Ennek segítségével elhagyható lenne a napi többszöri vércukorszint mérés, és inzulin-injekció.

A tanulmány a mesterséges hasnyálmirigy gyógyhatását vizsgálta 17, 5 és 18 év közötti 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermeken.

A betegek számos esetben kiadós vacsora után, vagy intenzív esti testmozgást követően kerültek ágyba. Mindkét esetben jól vizsgázott az új műszer, és kivédte az esetlegesen bekövetkező éjszakai hipoglikémiát.

Dr Roman Hovorka, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i  Egyetem Metabolikus Tudományok Intézete szerint fejlesztéseik a jövőben egy kereskedelmi forgalomban is kapható új eszközhöz vezetnek, mely javítja gyermekekben a vércukorszint ellenőrzését, és csökkentik az éjszakai hipoglikémia esélyét.