Mennyire hatékony a vastagbélrák-szűrő teszt?

A New England Journal of Medicine oldalain megjelent vizsgálat meggyőző bizonyítékokat szolgáltat, hogy egy új módszer olyannyira hatékony, mint a béltükrözés, ráadásul olcsó, és a beteg számára is kisebb megterhelést jelent. Azonban a tudományos folyóirat másik cikke, mely mintegy 23 éves periódust ölel fel, mégiscsak a vastagbéltükrözést fogadja el, mint igazán jó megelőzési eszközt, mely mintegy felére csökkenti a halálozást.

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok. A fejlett világban élők mintegy huszadában várható ilyen betegség kialakulása. Csak az Egyesült Államokban évente 140 ezer új esetet diagnosztizálnak, és mintegy 49 ezren halnak meg vastagbélrák következtében. Magyarországon évente 9 ezer új esetet diagnosztizálnak.

A megelőzés egyik eszköze a szűrés. Az Egyesült Államokban alapvetően három módszert ajánlanak a szűrésre az 50 és 75 év közötti korosztályban: tízévente teljes vastagbéltükrözés; évenkénti székletvizsgálat; illetve kevésbé alapos, csupán a szigmabélre kiterjedő tükrözés ötévente, 2-3 évenkénti székletvizsgálattal kiegészítve. Mindazonáltal ezek a módszerek nem nyerték el a betegek szimpátiáját, még akkor sem, ha a tükrözés lehetővé teszi a gyanús polipok – a későbbi rosszindulatú daganat megelőző stádiuma – eltávolítását.

A daganatos polipokat szövettani elköteleződésük alapján két csoportba lehet sorolni: a magas kockázatú, illetve az alacsony kockázatú csoportba. Azonban a tudomány mai állása szerint a polipok eltávolítása alapvetően befolyásolja a rákkockázatot, vagyis hosszútávon életmentő beavatkozás. Dr. Ann Zauber (Memorial Sloan-Kettering Rákközpont, New York) és munkatársainak vizsgálata jól demonstrálja ezt a tényt. Az elemzés a vastagbél-polipok eltávolítását és a túlélés összefüggését taglalta, és megállapította, hogy a beavatkozás csökkenti a daganatos kockázatot.

A tanulmány olyanokra terjedt ki, akiknél 1980 és 1990 között végeztek vastagbéltükrözést, és a betegcsoportban megállapították a statisztikai adatok alapján várható és a valós halálozási arányokat. 23 év alatt a 2602 résztvevő esetén, akiknél polip került eltávolításra, mintegy 53 százalékkal volt alacsonyabb a vastagbélrák okozta halálozás, mint a becsült adat: a várt 25 helyett, csupán 12 haláleset történt.

Mindazonáltal a Kanári-szigeteki Egyetem munkatársai egy speciális székletteszt eredményét hasonlították össze a hagyományos tükrözéssel. A folyóirat ugyanabban a számában napvilágot látott tanulmány megállapította, hogy a két módszer találati aránya  közel azonos, ráadásul a széklet teszt jóval alacsonyabb kockázattal jár. Természetesen annak pozitivitása esetén tükrözést is kell alkalmazni a gyanús elváltozás eltávolítására.