Melyik daganatellenes szer a jobb?

Több klinikai vizsgálat isazt mutatta, hogy a platina alapú gyógyszerekkel kiegészített hagyományos kemoterápia javította a daganatos betegek életkilátásait. Az előrehaladott NSCLC kezelésének legújabb irányvonalai -a fenti adatokra alapozva – a platina alapú készítményeket a standard terápia részeként ajánlják. Észak – Amerika legtöbb klinikai orvosa a carboplatint részesíti előnyben a cisplatin helyett, mert enyhébbek a mellékhatásai és könnyebb az adagolása. Mindazonáltal tisztázatlan, hogy melyik gyógyszer a hatásosabb az NSCLC-vel kezelt betegeknél.

A Pármai Egyetem munkatársa, Dr. Andrea Ardizzoni kollégáival kilenc korábbi tanulmány adatait tekintették át, összehasonlították a klinikai vizsgálatokba bevont összesen 2,968 beteg túlélését, akik vagy cisplatin vagy carboplatin alapú kemoterápiában részesültek.

A cisplatin kezelésben részesülők kissé hosszabb túlélést mutattak, mint a carboplatin csoport, az átlagos túlélés 9,1 hónap volt szemben a 8,4 hónappal. A különbség nem volt szignifikáns, kivéve a kemoterápiás kombinációban részesülő betegeknél illetve a nem laphámsejtes tumorokban szenvedő pácienseket. Mindkét gyógyszernek voltak mellékhatásai. A carboplatin jobban csökkentette a vérlemezke számot, míg a cisplatin hányingert, hányást és vesekárosodást okozott.

„Vita tárgyát képezi a cisplatin elsődleges használata a klinikai gyakorlatban, hiszen a cisplatin csak kismértékben mutat jobb teljesítményt a carboplatinhoz képest az előrehaladott NSCLC palliatív (tünetek enyhítésére szolgáló) kezelésében, ráadásul a carboplatin nem megkérdőjelezhető gyakorlati előnye a könnyebb adagolhatóság” – írták a szerzők.

A tanulmányt kísérő közleményben Dr. Christopher Azzoli és a kollegái a new york-i Memorial Sloan-Kettering Rákcentrumból megvédték a carboplatint. „Ez a tanulmány a cisplatin nyilvánvaló előnyét mutatja a carboplatinnal szemben, különösen a gyógyító szándékú (kuratív) kezelésnél. Nem tanácsos azonban a cisplatin kezelést forszírozni az áttétes NSCLC esetén, valamint azoknál, akik a gyógyszert kevésbé tolerálják, szignifikáns vesebetegségük, hallásvesztésük, perifériás idegbántalmuk vagy más súlyos kísérőbetegségük van.”