Mellrákosok esetében hatásos a Genentech

Az bevacizumabot már jelenleg is alkalmazzák vastagbél és tüdőrákos páciensek kezelésére, a mostani vizsgálat során pedig a mellrákkal szembeni hatékonyságát vizsgálták. „A tesztelés során semmilyen probléma nem merült fel, a szer épp olyan hatékony mellrákos pácienseknél, mint a tüdő és vastagbélrákban szenvedők esetében” – olvasható a gyógyszergyártó cég jelentésében.

Wall Street-i elemzők szerint a bevacizumab a Genentech legfontosabb gyógyszere, melyből a cégnek 2007-ben csupán az Egyesült Államokban 2.3 milliárd dollár bevétele származott. A cég bevételeit tovább növelheti, ha az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) hozzájárul a szer mellrákos páciensek körében történő alkalmazásához.

Az FDA decemberben visszautasította a szer mellrákosok esetében történő alkalmazására vonatkozó kérelmet, mondván, a kutatási adatok nem elegendőek a döntéshozatalhoz.

„Reméljük, a mostani kutatási eredmények meggyőzik majd az FDA illetékeseit, és nemsokára elkezdődhet a szer széleskörű alkalmazása mellrákos betegeknél is” – nyilatkozta Ziad Bakri, a Cowen and Co. elemzője.

A mostani tesztek során 736 beteget kezeltek bevacizumabbal és egy docetaxel nevű kemoterápiás szerrel. A kutatók két különböző dózisban adták betegeiknek az bevacizumabot. A végeredmény szerint az bevacizumab mindkét dózisban sikeres volt a mellrákos betegek állapotromlásának késleltetésében.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy a szer hatásos, és reméljük hamarosan a mellrákos betegeken is segíthetünk vele” – nyilatkozta Hal Barron, a Genentech vezető egészségügyi biztosa.

A Genentech részvényei a bejelentés óta 3.7 pontot emelkedetek, így most 72 dollár 48 centen zártak a New York-i tőzsdén.