Mellrák után jótékony a gyermekvállalás

Az eredmény nagy jelentőségű, mivel a mellrák halálozási rátája romlik, és egyre több nő vállal idősebb korban gyereket, mondják a tanulmány szerzői. Ez a tanulmány csatlakozik két másikhoz, melyek a mellrákot és a terhességet vizsgálják. Mindegyiket a múlt héten tették közzé a barcelonai Európai Mellrák Konferencián. A produktív korban levő nőknél nagyobb az esélye a mellrák kialakulásának, mint bármelyik más rosszindulatú daganatnak.

Hogy készült az első tanulmány?
Az első tanulmány 14 korábbi kísérlet metaanalízise volt, melyek 1970 és 2009 között jelentek meg. 20 000 mellrákos nő adatait tartalmazták, akik között akadtak várandós anyák is. A belga, görög és olasz kutatók felfedezték, hogy azok a nők, akik a mellrák diagnózisát követően teherbe estek, 42 %-kal kisebb eséllyel haltak meg, mint azok, akik később nem vállaltak gyereket.

Vajon mi lehet ennek az oka? A szerzők szerint valószínűleg a hormonok. Habár az ösztrogén serkenti a mellrák kialakulását egy bizonyos szint felett, meg is védhet a betegségtől. A terhesség során pedig antitestek képződnek az anya testében, melyek szintén megóvhatják a betegségtől.

„Ez a legnagyobb metaanalízis, mely alátámasztja az állítást, de ez már kiderült főbb intézmények korábbi, kisebb tanulmányaiból.”- mondta Dr. Jay Brooks, a Baton Rouge-i Ochsner Egészségügyi rendszer hematológia/onkológia részlegének elnöke.

Dr. Paul Tartter, a New York City-beli St. Luke – Roosevelt Kórház Átfogó Mellközpont vezető szakorvosa elismerte, hogy ez jó hír, de azt mondta, hogy: „egy átlagos orvos, beleértve a nőgyógyászokat is továbbra is azt fogja javasolni, hogy ne vállaljanak gyermeket a mellrákon átesett betegek. Ez olyanfajta mítosz, amit szinte lehetetlen megrengetni.”

„Ez rendelkezik a metaanalízis erejével, de még mindig ellentmondásos.” – mondta Dr. Massimo Cristofanilli, a philadelphiai Fox Chase Rákközpont orvosi onkológiai részlegének elnöke. „Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ezeknél az asszonyoknál nem jár rosszabb kimenetellel a betegség. Ez talán túl optimista vélekedés.”

Mit fedezett fel a második tanulmány
A második tanulmány, mely 3 000 ausztrál mellrákos beteg bevonásával készült, kiderítette, hogy a szülést követő egy éven belül diagnosztizált nők 50 %-kal nagyobb eséllyel haltak meg, mint a korosztályuk más tagjai. Másfelől, ha a mellrák a terhesség alatt derült ki, ugyanannyi esélyük maradt a túlélésre. Emiatt a szerzők azt feltételezik, hogy a mellrák valószínűleg függ a terhesség időzítésétől, illetve, hogy a szoptatás alatti mellváltozás folyamata elfedheti a tumort egész addig, míg előrehaladott állapotba nem kerül. Ilyen helyzetben a beteg és az orvos lehet, hogy sokkal agresszívabb kezelést választ, jegyezték meg az ausztrál kutatók.

„Szerintem senki sem tudja, hogy mennyi idő teljen el a kezelés és a gyermekvállalás között.” – mondta Leena Hilakivi-Clarke, a washingtoni Gerogetown Lombardi Általános Rákközpont onkológus professzora. „Amennyiben azonban a tumort megfelelően kezelik, és semmi sem növekszik a mellben, akkor a terhesség védő hatású lehet.” – tette hozzá a nemzetközileg elismert szaktekintély.

A német kutatók végső tanulmánya azt találta, hogy a terhesség alatt alkalmazott kemoterápia nem károsítja a fejlődő magzatot, ami azt jelenti, hogy a terhesség alatt mellrákkal diagnosztizált várandós anyáknál alkalmazni lehet a standard rákellenes terápiákat.