Mellrák: mikrohullámtól zsugorodnak a daganatok

Egy nemrégiben országos szinten elvégzett tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy ha mikrohullámokkal melegítik fel a mell szöveteit, az segít összezsugorítani a tumorokat, továbbá javítja a kemoterápia hatékonyságát.

A múltban a mellrák végső stádiumaiban szenvedő betegeket mellamputációra kényszerítették. Ezzel az új technológiával ezeknek a nőknek sokkal jobb esélyük van a túlélésre a keblük elvesztése nélkül. A kezdeti tanulmány adatai azt mutatják, hogy a melleltávolítás szükségessége akár 90 %-kal is csökkenthető.

Dr. Dooley még nem tudta elmagyarázni sikerük pontos okát, de úgy tűnik, hogy a rákos sejtek különösen érzékenyek arra a hőre, amit a mikrohullámok keltenek. Dr. Dooley úgy véli, nincs ok azt hinni, ez a kezelés más rákfajták esetében nem lehet hatásos.

A kutatók egyik legfőbb célja, hogy olyan terápiát találjanak a mellrák kezelésére, melyhez nem szükséges a mellek eltávolítása. A testkép és a magabiztosság nagyon fontos a sok szörnyűségen átesett betegek gyógyulása szempontjából.