Mellény diagnosztizálja a szívrohamot

A páciensek mellkasához és hátához rögzíthető, 80 érzékelőből álló kardiológiai mellény sikeres kísérleti eredményei esetén a betegeket a megszokottnál akár 12 órával hamarabb lehetne diagnosztizálni. Az eszközt a világon elsőként a Bradford Royal Infirmary kórházban vezetik be. A mellény a szívből származó elektromos jelek feldolgozásával azonnali, 360 fokos, háromdimenziós, színes képet alkot a szervről az orvosoknak. Ez a kép minden eddigi gépnél pontosabb, és néhány percen belül részletes információkkal szolgál az orvosoknak arról, hogy egy adott beteg szívrohamot él-e át, és a szívben pontosan hol található a probléma.

A hatvan éve alkalmazott hagyományos EKG korlátozottsága miatt a betegek a vérvizsgálatok lassúsága következtében akár 12 órás késlekedést is szenvedhettek, mely idő alatt még tovább fokozódhat a károsodás.

A Bradford oktatókórház arról számolt be, hogy nagy érdeklődéssel fordultak az eszköz felé, miután az egyik korábbi, amerikai változata nagyszabású kísérletekben több életveszélyes szívrohamot tudott azonnal diagnosztizálni, mint a hagyományos, kétdimenziós eszközök. Dr. James Dunbar, a kórház orvosa szerint a mellény a szívrohamot szenvedett betegek gyorsabb kezelését teszi lehetővé, ezen kívül a szívbetegség jeleit is kimutatja. A jelenlegi hagyományos eszközök nem képesek érzékelni a szívbetegség jeleit.

A mellény a magas kockázatú betegek számára márciustól lesz elérhető a Bradford kórház sürgősségi osztályán. A kísérletet a remények szerint 2013-ban az egész kórházra ki fogják terjeszteni.