Méhnyakrákszűrést tartanak Zuglóban

A következő fél évben minden hónap harmadik szombatján plusz méhnyakrák szűrési lehetőséggel segíti a zuglói Önkormányzat a kerület hölgyeit. Ezzel akarják támogatni a szűrésre járási hajlandóságot, valamint hangsúlyozni a megelőzés fontosságát és az egészség érdekében az egyéni felelősségvállalást.

A következő fél évben minden harmadik szombaton méhnyakrákszűrést tartanak a Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakrendelőjében. Az érintett lakosság előzetes bejelentkezés alapján mehet a szűrésre, ahol várakozás nélkül, a privát rendelőkben megszokott gyorsasággal kerülhetnek be a rendelésre.

A méhnyakrák megelőzésével kapcsolatban Weinek Leonárd polgármester elmondta Zugló Önkormányzata támogatja a betegséget megelőző védőoltás bevezetését a 12-13 éves zuglói lányok számára. A HPV (humán papillomavírus) elleni vakcina ingyenes használatát a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezte. A készítményt Budapesten lehetőség szerint az egészségügyi prevenciós program első elemeként vezetnék be. Láng Márta, a Szociális Bizottság elnöke szerint a plusz egy napos akcióval azokat a lányokat, asszonyokat kell megszólítani, akik szemérmességből nem akarnak, vagy nem mernek elmenni a rendelőintézetbe.  Meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy a hölgyek érezzék magukat úgy, mintha egy privát rendelőben lennének – mondta a képviselő asszony.

Mogyorós László főorvos nagy örömmel fogadta az Önkormányzat segítségét. Majd hozzátette, hogy Zuglóban az érintett nők csupán 20-30 %-a megy el a szűrésre. A rendezvényen részt vett Szücs István alpolgármester is, aki elmondta, fiatal korában már találkozott a HPV-vírus okozta betegséggel a családjában, és már csak ezért is szeretné, ha minél szélesebb körnek nyújtana segítséget a védőoltás, és hogy minél többen mennének el méhnyakrákszűrésre. A programterv 6 hónapos időszakra indul minden hónapban egy szombat délelőtt az Örs vezér téri Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakrendelőjében.

Bejelentkezni a 469-46-01 telefonszámon munkanapokon lehet 8-20 óra között.

Forrás: OTS-Hírvonal