Megtört szívű nők

A Takotsubo kardiomiopátia – közismertebb nevén megtört szív szindróma – nevét onnan kapta, hogy általában fizikai vagy lelki megterhelés hatására következik be. Érdekes, hogy sokkal gyakrabban jelentkezik nőkben, mint férfiakban. A betegek – különösen az első 48 órában – nagyon rosszul vannak: olyan tüneteket mutatnak, mintha szívrohamuk lenne, ennek ellenére a szívet ellátó koszorúerek épek.

„Nem könnyű kezelni az ilyen pácienst. A tünetek alapján lehet szívmegállása, kardiogén sokkja vagy szívelégtelensége is. A betegek gyakran emeltszintű újraélesztést igényelnek, amely magában foglalja a lélegeztetést és gyógyszeres kezelést az életfunkciók fenntartása érdekében.” – magyarázta Richard Regnante kardiológus.

A nyilvántartásba eddig 40 beteg került be, 2 és fél év során csupán ennyi esetet észleltek a két rhode island-i kórházban. A korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan a páciensek főleg nők (95 százalék) voltak, az esetek több mint felénél (60 százalék) a jelenséget megelőzte valamilyen megrázó esemény, amely lehetett egy egyszerű foghúzás vagy akár fegyveres rablótámadás.

A leggyakoribb panasz a mellkasi fájdalom (70 százalékban) és légszomj (33 százalék) volt. Az EKG minden esetben az ún. akut koronária szindróma jeleit mutatta, mely magában foglalja a szívinfarktust és az instabil anginát. A szív károsodását vérvizsgálatok is alátámasztották a betegek 95 százalékánál.

A 40 betegből egy akut szívelégtelenségben halt meg. A legtöbb beteg állapota javult a kritikus 48 órát követően, és néhány héttel az esemény után az EKG sem mutatott elváltozást (30-ból 29 esetben).

„Nem tudjuk, egyes nőknél miért alakul ki éppen Takotsubo szindróma az őket ért behatásokra, mások szervezete pedig sokkal megrázóbb életeseményt szinte észre sem vesz. Talán mindezért egyes stresszhormonok tehetők felelőssé, vagy egy koszorúsereket elzáró vérrög, mely feloldódik, mire a beteg orvos kezébe kerül.” – nyilatkozta Regnante doktor.