Megtalálták a mellbőségért felelős géneket

A tudósok hosszú ideje tisztában vannak vele, hogy a nők mellmérete részben örökletes, de a jelenlegi tanulmány volt a világon a legelső, amely során olyan specifikus genetikai faktorokat találtak, melyek mind összefüggésben állnak a különböző mellméteretekkel.

Ráadásul a most azonosított genetikai markerek közül kettőt korábban már az emlőrák megnövekedett rizikójával is összefüggésbe hoztak a tudósok. Mindez arra utalhat, hogy létezhet egyfajta biológia kapcsolat a mellnövekedés és mellrák kialakulása között, nyilatkozta Nicholas Eriksson, a 23andMe genetikai vizsgálatokat kínáló vállalat kutatómunkatársa.

A tanulmány önmagában még nem biztosít elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy egyértelmű összefüggés áll fenn a mellméret és a mellrák kialakulása között, de a kutatás eredményei hozzájárulhatnak a mellszerkezet és az emlőrák közötti kapcsolat alaposabb megismeréséhez, tette hozzá Eriksson, a tanulmány vezetője.

A kutatás során Eriksson és munkatársa összesen 16 175 európai nő melltartóméretét és genetikai információját elemezték és hasonlították össze. Míg a mell tömörségéről, illetve sűrűségéről ismert, hogy összefüggésben áll a mellrák megnövekedett rizikójával, addig a melltartóméret és rák közötti kapcsolat sokkal kevésbé egyértelmű.

Eriksson tanulmányának részleteit a BMC Medical Genetics című orvosi szakfolyóirat legfrissebb számában publikálták.