Megszabadíthatják az inzulininjekcióktól az őssejtek az I-es típusú cukorbetegeket

Az emelkedett C-peptid szint azt mutatta, a hasnyálmirigy béta-sejtjei rendben voltak és a szövődmények megelőzése szempontjából kulcsfontosságú vércukorszintet is sikerült kordában tartani. „Megpróbáltuk megőrizni az inzulintermelő béta-szigetsejteket, hogy az immunrendszer ne támadja meg őket” – magyarázta Dr. Richard Burt, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának kutatója. „Miért frissen diagnosztizált betegek? Mivel azt szerettük volna, hogy biztosan legyenek még szigetsejtek. Nem gondoljuk, hogy az őssejtek szigetsejtekké alakulnak, ám ha azok még jelen vannak, regenerálódhatnak, ha időben leállítjuk az immunrenszer támadását.”

A szervezet inzulintermelő képességének visszaállítása a diabéteszkutatás Szent Grálja. Idegen szigetsejtek átültetésével ezt nem sikerült megoldani, mivel az immunrendszer azokat is megtámadta. A saját őssejtek használatával a kilökődés is elkerülhető, továbbá elméletileg később korlátlan számú sejt termeltethető, emellett nincs szükség immunszupresszív szerekre. A szervezet fokozatosan támadja meg és pusztítja el az inzulintermelő sejteket, amelyek addig is termelik a hormont.

A vizsgálatban 13 és 31 év közötti frissen diagnosztizált cukorbetegek vettek részt, egyetlen őssejtbeültetéssel huszan hagyhatták abba az inzulint, 12-en 31 hónapig maradtak gyógyszermentesek. A béta-sejtek legalább részlegesen működtek, fellépett néhány mellékhatás, ám halál nem fordult elő. A vizsgálatot részben a Genzyme Corp. és a Johnson&Johnson-LifeScanBrazil finanszírozta.