Mégsem véd a szívbetegség ellen a csoki és a vörösbor?

A szívspecialisták szerint az e hatást kiváltó mechanizmusokat egyelőre nem ismerjük eléggé. Annak ellenére, hogy egy nemrégiben közzétett kutatás 37 százalékos kockázatcsökkenést mutatott ki azok esetében, akik naponta egy kocka keserű csokoládét fogyasztottak, nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a fekete csokoládé védi a szívünket. Steffen Desch, a Lipcsei Egyetem Szív Központjának kutatója szerint ez csak egy ”jelzés” lehetett, mivel egy meggyőző kísérlethez valamilyen placebo anyagra lenne szükség, amely megjelenésében és ízében is hasonlít az igazi csokoládéhoz.

Néhány szűk körű kutatás azt is kimutatta, hogy a csokoládé a vérnyomást és a gyulladást is csökkenti. Dr. Desch azonban úgy véli, e kutatások ellenére sem merné senkinek megelőzésként vagy kezelésként javasolni a keserű csokoládét a szív-érrendszeri megbetegedések ellen. ”Nincs elegendő bizonyíték az előnyeire, és nem ismerjük eléggé a hatásmechanizmusát” – állítja a szakértő. ”Ráadásul a csokoládé kalóriatartalma minden szívbarát hatást ellensúlyozhat.”

Ezzel párhuzamosan a hollandiai Erasmus Orvostudományi Egyetem kutatói Eric Sijbrands vezetésével azt mutatták ki, hogy a vörösborban nincs olyan összetevő, amely önmagában hatékonyan védené a szív egészségét. Kísérletükben a vörös szőlő héjában lévő reszveratrolt tesztelték, amely állítólag számos pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik. Az alanyok négy hétig szedték az anyagot kapszula formában, de a reszveratrol nem csökkentette a magas vérnyomásban szenvedő résztvevők vérnyomását.

Sijbrands úgy véli, ha a vörösbor hatékony is, a magyarázat valószínűleg nagyon összetett. A vörös bor fogyasztásából származó előnyök pedig valószínűleg olyan jelentéktelenek, hogy a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásai bőven túlsúlyban vannak velük szemben.

A német és a holland szakértő az Európai Kardiológus Társaság müncheni konferenciáján számolt be eredményeiről.