Mégsem segít a szívnek a halolaj?

Ezek az eredmények ellentmondanak sok szakember, köztük az Amerikai Szív Szövetség munkatársai által hangoztatott javaslatoknak, akik szerint a szív egészsége szempontjából fontos ezen zsiradékok fogyasztása. ”Jelenleg az Amerikai Szív Szövetség útmutatásai a szívbetegek kezelésében javasolják a halolajat tartalmazó kiegészítők adagolását” – mondta el Dr. Gregg Fonarow, a szövetség szóvivője, a Kaliforniai Egyetem kardiológus professzora, aki a kutatásban nem vett részt. A görög kutatócsoport munkájáról a Journal of the American Medical Association közölt cikket.

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat (halolaj) tartalmazó kiegészítőkről több randomizált klinikai kísérlet derítette ki, hogy 10-15 százalékkal csökkentik a szívbetegségek megjelenésének esélyét, de nem az összes hozta ezt az eredményt. A görög tudósokat Dr. Evangelos Rizos vezette a Ioannina Egyetemi Kórházból. 20 kutatás metaanalízisét végezték el, mellyel megkísérelték beazonosítani azok közös pontjait. Az ilyen fajta munka korlátai azonban abban rejlenek, hogy az eltérő populációk körében, más-más módszerrel végzett felmérések mennyire korrelálnak egymással. Ebben az esetben a kutatásokban csaknem 69 000 ember vett részt, akik vagy szedtek kiegészítőt, vagy nem. Összességében több mint 7000 halálesetet, csaknem 4000 szívbetegségből adódó elhalálozást, több mint 1100 hirtelen halált, közel 2000 szívinfarktust és majdnem 1500 agyvérzést számoltak össze.

Rizos és csapata nem talált statisztikailag jelentős összefüggést a kiegészítők, valamint a halálozások és a megbetegedések között. ”Végeredményben a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak nem mutatnak kifejezett összefüggést a főbb szívbetegségek előfordulásával a többféle betegpopulációk körében. Az eredményeink nem indokolják az omega-3 strukturált intervenciós használatát a mindennapi klinikai gyakorlatban és az étrenddel kapcsolatos útmutatókban.”

Ezzel együtt 9 százalékos csökkenést mutattak ki a szívbetegségekből származó halálozások terén. ”A többi esemény, mint például a szívinfarktus és a hirtelen halál is kedvező trendeket mutatott 11 illetve 13 százalékos kockázatcsökkenéssel. Mivel a halolajos termékek széles körben elérhetők, olcsók, jól tolerálhatók, ezért még az apró előnyök is értékesek lehetnek egyéni, nemzeti és globális szinten” – foglalta össze Fonarow.

Habár további kutatások szükségesek, továbbra is érdemes fontolóra venni a hal illetve a halolajos kiegészítők étrendbe illesztését a szív kisebb fokú védelmének érdekében. Duffy MacKay, a washingtoni Felelős Táplálkozás Tanács Tudományos és Szabályozási osztályának vezetőhelyettese hozzátette, hogy ”fontos elmagyarázni a lényeget. Ez az egész nem jelent semmi különösebbet, és nem változtat azon, hogy szükséges a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav bevitele.” Megjegyezte, hogy az omega-3 zsírsav nem gyógyszer, de attól még fontos az egészség megőrzése szempontjából. ”Vissza kell vennünk az elvárásainkból. A tápanyagoknak nincs gyógyhatásuk, így a hatásuk is korlátozott” – vélekedett.