Megnyugtató, hogy nem lehetsz egyszerre rákos és alzheimeres?

A Neurology szakfolyóiratban publikált kutatásból az derül ki, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő idős emberekben 50 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki daganat, mint más hasonló korú emberekben, a daganatos megbetegedésekben szenvedőkben pedig 35 százalékkal alacsonyabb a valószínűsége az Alzheimer-kór kialakulásának.

Mindkét állapot az öregedési folyamattal áll összefüggésben, de míg a rákot a kontrollálatlan sejtburjánzás, addig az Alzheimert az agysejtek pusztulása okozza. A rejtélyes összefüggés hátterében a gének állhatnak, amelyek az egyik betegség kialakulásának valószínűségét növelik, ugyanakkor csökkentik a másik betegség kockázatát.

Az olasz Országos Kutatási Tanács munkatársai 204 468, 60 éven felüli személy egészségügyi adatait elemezték egy hatéves időszakban. Ez idő alatt 21 451 rákos megbetegedés és 2 832 Alzheimer-kóros esetet regisztráltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a vártnál kevesebb személyben alakult ki mindkét betegség.

Dr. Catherine Roe, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója, aki 2005-ben elsőként mutatta ki a két betegség közötti összefüggést, így nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban: „Valamilyen genetikai faktorról lehet szó, ami ha az egyik irányba mozdul, akkor rendellenes sejtnövekedést okoz, ha viszont a másik irányba, akkor rendellenes sejtpusztulást.” Az egyik daganatot elfojtó gén, a TP53 például aktívabb az Alzheimer-kóros betegekben, a daganatos betegek felében viszont deaktiválódik, ami arra utal, hogy játszhat ilyen szerepet.