Megkönnyíti a cukorbetegek életét egy internetes program

„Néhány személyes találkozó egy orvossal önmagában nem elegendő egy cukorbeteg összes problémájának kezeléséhez.” – nyilatkozta a Reutersnek Dr. James D. Ralston a kísérletet végző Seattle-i Group Health Cooperative munkatársa. A szervezet dolgozói a program során hozzáférést adtak a betegeknek ugyanazokhoz, az orvosi adatokhoz és információkhoz, amiket a kezelőorvosaik használnak és lehetőséget teremtettek arra, hogy emailben kérdéseket tegyenek fel egészségügyi dolgozóknak. Ezen túl a programban résztvevők tanácsokat kaphattak az aktuális vércukor szintjük kezelésével kapcsolatban és internetes naplót vezethettek a táplálkozásukról és a gyógyszereikről.

Raltson és kollégái a programban résztvevő 83 kettes típusú cukorbeteg adatait vizsgálták és hasonlították össze olyan betegekével, akik nem jutottak hozzá az internetes segítséghez. Egy év elteltével a programban résztvevőknek átlagosan 0.7 százalékkal csökkent a glikált hemoglobin (GBh) szintje, a programban nem résztvevőkéhez képest. A számítógépük segítségével gyógyulók harmadának sikerült hét százalék alatt tartani a GBh szintjét, míg a programban nem résztvevők ez alig több mint tíz százalékának sikerült.

„Összehasonlítva, más korházon kívüli terápiás módszerekkel, a programunk költsége alacsony ráadásul, ha a páciensek egyébként szoktak számítógépezni, akkor új dolgokat sem kell megtanulniuk az alkalmazásához.”- olvasható az orvos csoport jelentésében.

Forrás: www.ictpress.hu