Mégis jók az epilepsziás gyerekek hosszú távú kilátásai?

A vizsgálatok során a tudósok 74 epilepsziás gyerek agyműködését és mentális képességeit tartották megfigyelés alatt 10 éven keresztül. Az eredmények szerint a hosszan tartó lázgörcsös rohamokat átélt gyerekek mentális és agyi funkciói minden esetben normálisak voltak.

A kutatók meglepetten tapasztalták, hogy mindössze egyetlen gyerek szenvedett el meziális temporális szklerózist, ami a temporális lebeny epilepszia egyik leggyakoribb agyi szövődménye. A mostani vizsgálati eredmények alapján úgy tűnik, az ilyen típusú agysérülések és a lázgörcsök közti kapcsolat sokkal kevésbé jelentős, mint azt korábban gondolták.

”Jó okunk van azt hinni, hogy a gyerekkori epilepsziában szenvedő gyerekek hosszú távú kilátásai a lázgörcsök kialakulásának ellenére is nagyon jók lehetnek” – nyilatkozta Dr. Richard Chin, a kutatásban részt vevő egyik tudós.

Az angol-amerikai tudóscsoport tagjai a Londoni Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékéről, a Lingfield Gyermekepilepszia Központból, az Edinburgh Egyetemről, a Dartmouth-i Orvosi Egyetemről, valamint a londoni Great Ormond Street Gyermekkórházból kerültek ki.

A részletes kutatási eredményekről a tudósok az Amerikai Epilepszia Társaság éves gyűlésén számoltak be San Diegóban.