Mégis gyógyír a szelén a cukorbetegek számára?

A szelén szerepe a cukorbetegség kialakulásában különböző lehet. Némely tanulmány szerint a szelén növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg mások pont az ellenkezőjét állítják.
A szelén természetes formában megtalálható a paradicsomban, brokkoliban, hagymában,, , tonhalban, rákokban, kagylókban, tejtermékek közül elsősorban a vajban. Továbbá a narancsban, citromban, avokádóban is megtalálható.

Tasnime Akbaraly, a Montpellier Egyetem kutatója egy tudóscsapattal dolgozott együtt, 9 éven át végigkövetve 1 162 egészséges francia férfi és nő életét, a vérplazmák szelén koncentrációját és a vércukorszint eltéréseinek előfordulását megfigyelve.
„Az eredményeink azt mutatták, hogy az idősebb francia férfiaknál a vérben mérhető szelénkoncentráció kapcsolatban volt a vércukorszint eltéréseinek kisebb kockázatával a 9 év alatt”- mondta Akbaraly.
A tanulmány ideje alatt 127 új megbetegedésről számoltak be, a betegek közül 70 férfi és 57 nő. Akbaraly elmondásai szerint ” az ok amiért a szelén védelmező hatását csak a férfiak esetében figyelhettük meg,  nem teljesen világos, de talán annak tulajdonítható, hogy a nők alapjában véve egészségesebbek, alapból jobb antioxidáns állapottal rendelkeznek. Továbbá  különbségek lehetnek a szelén feldolgozásában a férfiak és a nők között.

A cikk a Nutrition and Metabolism folyóiratában jelent meg.